Bozcaada'da asbest tespit edildi

Bozcaada'da asbest tespit edildi

Bozcaada'da karaya oturan bir gemi yurttaşların itirazlarına rağmen asbest tespiti yapılmadan söküldü, gemi kalıntılarında asbest olduğu saptandı.

2014 tarihinde Bozcaada'nın Beylik Koyu'nda karaya oturan ‘Mercy Cod (NIL-K)’ isimli kuru yük gemisi tüm uyarılara rağmen denizin içinde söküldü. "Asbest yok" raporu olduğu söylenen ve Bozcaada Kaymakamı'nın öncülüğünü yaptığı bir törenle sökülen gemiden geride kalan parçalarda yapılan incelemelerde ise asbest tespit edildi.

FORUM ÜYELERİ ASBEST ÖLÇÜMÜ YAPILMASINI İSTEMİŞTİ

1978 yapımı geminin büyük olasılıkla asbest içerdiğini ileri süren Bozcaada Forum üyeleri geminin asbest ölçümü yapılmadan ve gerekli önlemler alınmadan sökümüne karşı çıkmışlardı. Forum üyelerinin ilgili yerlere verdikleri gemi sökümünün durdurulmasına dönük dilekçeler bir işe yaramazken, gemi kısa sürede sökülmüştü.

'ASBEST TESPİT EDİLDİ'

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, numuneleri alan firmalardan Vonka Asbest Laboratuvarı ölçüm sonuçları ile ilgili verilerin bir kısmı bugün Bozcaada Belediyesi ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ile paylaştı.

RAPOR ORTADA YOK

Ölçüm sonuçları ile ilgili bilgi veren ASUD Başkanı Cafer Fidan gemiden kalan parçalar üzerinde yapılan ölçümlerde dört numunede asbest tespit edildiğini açıkladı. 
Asbest envanterinin gemi orada iken yapılması gerektiğini ifade eden Fidan, "Gemi sökülmeden önce "asbest yoktur" diye bir raporun verildiği belirtiliyor ama o rapor da yok elimizde. Ne şekilde yapıldığı, nereden numune alındığı ile ilgili kimse bize rapor sunamadı" dedi. 
 

DAHA FAZLA