Boykot çağrısı yapılmıştı: Ağustos'ta en yüksek gelir ABD dolarından oldu!

Boykot çağrısı yapılmıştı: Ağustos'ta en yüksek gelir ABD dolarından oldu!

Ağustos ayında en yüksek reel getiri ABD dolarında gerçekleşti. Dolar, yıllık değerlendirildiğinde yine en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

İleri Haber

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); ‘Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları Ağustos 2018’ raporunu açıkladı. Buna göre, ABD ile yaşanan kriz sonrası AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat ve boykot çağrıları yaptığı dolar aylık ve yıllık bazda en yüksek gelir getirisinin kaydedildiği birim oldu.

TÜİK rakamlarına göre ‘en yüksek aylık reel getiri’, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %14,46, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %19,27 oranlarıyla Amerikan Doları’nda gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %13,03, külçe altın %10,16 oranında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %5,03, BIST 100 endeksi %7,46 ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %13,20 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro %17,78, külçe altın %14,79 oranında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %1,04, BIST 100 endeksi %3,57 ve DİBS %9,55 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

3-6 AYLIK DÖNEMDEDE EN BÜYÜK KAZANÇ ABD DOLARINDAN

Amerikan Doları üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %17,27, TÜFE ile indirgendiğinde ise %24,18 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %22,03, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,43 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %27,21, TÜFE ile indirgendiğinde ise %39,32 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE DE DOLAR 1. SIRADA!

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri yine Amerikan Doları’nda gerçekleşti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %25,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise %40,36 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

DAHA FAZLA