Boşluklara doğru ilerleyelim

Boşluklara doğru ilerleyelim

“Bizden halk türküsü olmayacağını bilBen bilmenin bir biçimi olamam.Çünkü kimse kimsenin Hüseyin’i değil.”

İlknur Delice

Didem Gülçin Erdem’in yedi yıl aradan sonra yayımlanan şiir kitabı Boşluklara Doğru İlerleyelim, Edebi Şeyler etiketiyle raflarda yerini aldı. Yeni olanakların peşine düşerek özgün bir söylem yakaladığı bu kitabındaki şiirlerin her biri bu çağın insanının duygu durumunu içeriden tespit eden bir şairin kaleminden çıkmış izlenimi veriyor.

Kitap “Darlık” ve “Sıyrık” isimli iki bölümden oluşuyor. Kitaptaki şiirlerde ontolojik bir çıkmazın “var’ın benden geçtiğini bilsem kendime iyi davranırdım”, kadın mücadelesinin direngen tavrının “ ‘Aman geç kalma!’larım vardı. / ‘Ne işin var orada!’larım. / Abilerim. / Kanlarım ve bağlarım. / Kendimi biraz suladım, mor menekşe oldum” ve yerleşik olana itirazın“bir kadın sekiz tonluk aile saadeti altında / beni siz yaptınız hanım uçurum ağzı / doksan hız sınırı, kar yağışı, buzlanma / siz güvenlik şeridi ve kalbime yer yok burada” sesini duyuyoruz.

Bugünün yenilikçi ve üretken şairlerinden biri olan Didem Gülçin, çağrışım gücü yüksek sözcükleri kullanarak içinde bulunduğu dünyanın bunalımlarına karşı başka bir dilin mümkünlüğünü ortaya koyuyor. Bazen “anlatınca bulduğu ilk terliği ayağına geçiren kız” oluyor, bazen “bin yıllardır yalnızlığıma taş taşıyorum” diyen, bazen “roman kahramanı olmak için yeterli donanıma sahibim”e inanan, bazen de “bir evin yüklüğü olmak nedir bildim” diyen.

Kuşkusuz günümüz şiir sahasının çok önemli bir yerinde duran Didem Gülçin’in Boşluklara Doğru İlerleyelim’ini hiç vakit kaybetmeden hemen edinmeli ve ağır ağır okumalı. Keyifli okumalar.

Künye: Boşluklara Doğru İlerleyelim, Didem Gülçin Erdem, Edebi Şeyler, Mart 2019, 69 sayfa.

 

DAHA FAZLA