Borçka'da yapılması planlanan HES projesi durduruldu
Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı olarak kabul edilen Borçka'nın Camili köyüne yapılmak istenen HES projesi durduruldu. Bölge halkı ve doğa savunucularının mücadelesi sonucu ÇED raporunun durdurulmasına karar verildi.
27-11-2018 09:39

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Artvin’in Borçka ilçesinde çevrecilerin doğaya zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktığı, UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Camili köyünde yapımı planlanan Camili Regülatörü ve HES projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırdı.
Bakanlık, ÇED sürecini sonlandırma kararında projenin tarım alanlarına, bölgeye has ‘Kafkas Irkı Arı Popülasyonu’na, biyoçeşitliliğe ve doğal yaşlı ormanların yer aldığı ekosisteme vereceği bütüncül zararlar dolayısıyla telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı kanaatine vardı.
Bölge halkı ve çevre savunucularının uzun süredir gösterdiği mücadele kazanımla sonuçlandı.
Bakanlık, “Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı” olan Artvin’in Borçka ilçesi Camili Köyü’ne yapımı planlanan HES’i durdurma kararı aldı✌️
— K.OrmanlarıSavunması (@kuzeyormanlari) November 26, 2018
Karar, uzun yıllardır doğa savunucularının sürdürdüğü kararlı mücadelenin haklılığını bir kez daha göstermiş oldu.https://t.co/lLjWieNfL7 pic.twitter.com/gNR3ufxsLj
İLGİLİ HABERLER
Santrala karşı hukuk zaferi: JES yapılmayacak
Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Yılmaz Mahallesi’nde kurulmak istenen jeotermal enerji santralı (JES) için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, iptal edildi.
15-02-2019 18:04

Manisa 1.İdari Mahkemesi, Manisa Valiliği’nce verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Salihli Çevre Derneği, iptal kararı üzerine basın açıklaması yaptı. Burada konuşan dernek başkanı Zülal Kiraz, alınan kararın kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Ancak bizim ulaşmak istediğimiz karar elbette ki bu değildir. Çabalarımız ve mücadelemiz devam edecektir. Verimli tarım alanları üzerine kurulmak istenen jeotermal santraller ile bölge halkının geleceği üzerine oynanan oyunlara izin vermeyeceğiz. Burada asıl sorumlu Çevre Bakanlığı’dır” dedi.
Avukat Seçil Ege Değerli ise, “Bundan sonra ÇED raporunun alınması için bir süreç başlayacak. Bu sürecin de takipçisi olacağız” diye konuştu.
Halk çevre mücadelesini kazandı: Nükleere iki yıl daha hava kirletme 'hakkı' veren madde yasadan çıkarıldı!
Nükleere iki yıl daha hava kirletme 'hakkı' veren madde torba yasadan çıkarıldı.
15-02-2019 13:53

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasada yer alan ve baca gazı filtresi olmadan çalışan kömürlü termik santralların iki yıl daha havayı kirletmesine izin veren madde halkın mücadelesi sonucu metinden çıkarıldı.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek 45. madde, TBMM’deki tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi. 2013 yılında kömürlü termik santralların özelleştirilmesinin ardından, bu santralların çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. 45. maddenin geri çekilmesiyle kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi. Bu sayede Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.
Türk Tabipleri Birliği’nden Doç. Dr. Gamze Varol, kararın hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım olduğunu belirtti. Varol, “Bu karar, kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. ‘Sağlık, iki yıl daha beklemez’ dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Düzenlemeye karşı başlatılan kampanya kapsamında 60 binden fazla imza toplanmıştı.
Filtresiz termik baca maddesi Meclis'te verilen ortak önerge ile geri çekildi
Yılda 1100 erken ölüme sebep olabilecek Madde 45’in geri çekilmesi için 60 binden fazla imza toplandı.
14-02-2019 21:49

Kömürlü termik santrallerin baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına iki yıl daha erteleme getiren Maden Kanunu Teklifi’ndeki Madde 45 tüm siyasi partilerin ortak önergesi ile çıkarılarak komisyona geri çekildi.
60 BİNDEN FAZLA İNSAN İMZA VERMİŞTİ
Termik santrallerin bulunduğu illerdeki yerel grupların başlattığı kampanyada 60 binden fazla insan, yasa tasarısının geri çekilmesi için imza vermişti.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun ve yasa kapsamındaki santrallerin bulunduğu beş ilden yerel platformların siyasi parti grup başkan vekillerine yönelik başlattığı imza kampanyasında toplanan imzalar 12 Şubat'ta, Meclis'teki tüm siyasi parti grup başkanvekilleri ve bu santrallerin bulunduğu illerin vekilleri ile paylaşılmıştı.
ORTAK ÖNERGE İLE GERİ ÇEKİLDİ
Bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek Madde 45 Meclis'teki tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi.
Artı Gerçek’in haberine göre, 2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. Madde 45’in yasa teklifinden geri çekilmesi ile kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi. Bu sayede Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.
BODEP: İmar afları toplumsal adaleti ve barışı zedeler
Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP), yasa dışı yapılaşmayı onaylayan değişikliklere karşı çıktıklarını söyledikleri açıklamada imar barışı ile Boğaziçi bölgesindeki tüm kaçak yapıların yasallaştığını belirtti.
14-02-2019 20:40

BODEP, Boğaziçi’deki yapılaşmayı, betonlaşmayı artıracak ve yasa dışı yapılaşmayı onaylayacak değişikliklere kuruluşundan bu yana karşı çıktıklarını belirttikleri açıklamada imar barışı ile Boğaziçi bölgesindeki tüm kaçak yapıların yasal hale getirildiğini aktardı.
'KAMU YARARINA AYKIRI OLAN BU GİRİŞİME ORTAK OLMAYIN'
Açıklamada, "1983 yılında yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi İmar Yasası’nın amacı, Boğaziçi’nin özgün dokusunda bulunan kültürel varlıkları, tarihi değerleri ve doğal güzellikleri kamu yararına korumak, bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamaktır. Bu bağlamda, 2015 yılında Boğaziçi Belediyeler Birliği’nin, Boğaziçi’ndeki imar planlarının değiştirilerek yeni yapılaşmaya olanak tanınması yönündeki girişimlerini BODEP olarak kınadık. Üsküdar, Beykoz, Beşiktaş, Sarıyer Belediye başkanlarına ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne gönderdiğimiz yazılarda, kamu yararına aykırı olan bu girişime ortak olunmamasını istedik” denildi.
'İMAR AFFI GENİŞLETİLDİ'
BODEP olarak iletilen istek ve beklentilere karşılık bugüne dek olumlu bir gelişmenin yaşanmadığı tam tersine, 18 Mayıs 2018'de yürürlüğe konulan imar affı uygulamasının genişletildiği vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:
"Boğaziçi İmar Yasası, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ve İmar Yasası ile korunmakta olan Boğaziçi Bölgesi'ndeki tüm kaçak yapıların yasal hale dönüşmesi gündeme geldi. Bilindiği gibi, imar afları toplumsal adaleti ve barışı zedelemektedir. Planlama ve imar ile ilgili kurumlara yönelik güvenin azalmasına neden olmaktadır.”
'BU KIYIMA KARŞI ÇIKIN'
Evrensel’de yer alan habere göre, BODEP olarak İstanbul Boğazı Bölgesi'nde ileride giderilmesi olanaksız bozulmalara yol açacak kararların benimsemenin mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, “Olanaklarımız ölçüsünde kamuoyunu bilgilendirmeye çalışacağız. Dünyada bir eşi, benzeri bulunmayan, aslında bir Dünya Doğa ve Kültür Mirası olan Boğaziçi’ni korumak için elimizden geleni yapacağız. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan seçimler öncesinde tüm belediye başkanı adaylarına çağrıda bulunuyor, bu kıyıma karşı çıkmalarını bekliyoruz” denildi.
Kartal'da çöken binayla ilgili 4 gözaltı!
Kartal'da çöken binayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.
14-02-2019 16:04

İstanbul'un Kartal ilçesinde çöken, 21 kişinin hayatını kaybettiği binayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 4 kişi 'taksirle adam öldürme' suçlamasıyla gözaltına alındı. 2 kişi tutuklanmaları istemiyle hakimliğe sevk edildi.
İleri Hatırlatıyor
Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiğin Yeşilyurt Apartmanı’na ilişkin soruşturmada binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ve yapı ruhsat sürveyanı (İnşaatın sağlık kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen inşaat teknikeri) Arzu Keleş Boran gözaltın alındı. Sorgusu yapılan 2 şüpheli hakimliğe sevk edildi.
İleri Hatırlatıyor
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Bürosu ekiplerince binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, inşaatın sağlık kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen inşaat teknikeri Arzu Keleş Boran, proje ve inşaat mühendisi Osman Mısırlıoğlu gözaltına alındı.
İleri Hatırlatıyor
Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolüne götürüldü. Burada işlemleri tamamlanan 4 şüpheli, Anadolu Adalet Sarayı'na getirildi. Adliyeye getirilen şüphelilerin ifadelerinin 2 cumhuriyet savcısı tarafından alınacağı öğrenildi.
2 ŞÜPHELİNİN TUTUKLANMASI İSTENDİ
Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklanmaları istemiyle hakimliğe sevkedildi
Tepki geldi, Bakanlık peri bacalarındaki inşaatın yıkımına karar verdi!
Kültür ve Turizm Bakanlığı peri bacalarında tepki çeken inşaatın yıkımına karar verildi.
14-02-2019 13:37

Kültür ve Turizm Bakanlığı peri bacalarının bulunduğu bölgede yapımına başlanan inşaat hakkında açıklamada bulundu.
Bakanlık açıklamasında, "Bakanlığımızın, peri bacalarının bulunduğu bölgede kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı verdiği talimatlar doğrultusunda, Göreme beldesinde 2 pafta 9423 parselde yapıldığı belirlenen inşaat hakkında yıkım kararı alınmış ve yıkıma başlanmıştır" ifadelerine yer verdi.
Özellikle sosyal medyada tepki çeken inşaat görüntülerinden sonra Bakanlık inşaatı durdurma kararı almıştı.