Boratav'dan Adalet Kurultayı'na 'İslamcı' eleştirisi: Bu akımdan demokrasi çıkmaz

Boratav'dan Adalet Kurultayı'na 'İslamcı' eleştirisi: Bu akımdan demokrasi çıkmaz

CHP’nin Çanakkale’de düzenlediği Adalet Kurultayı’na katılan Prof. Dr. Korkut Boratav, Kurultayı olumlu bulmakla birlikte etkinliğe çok sayıda İslamcı yazarın çağrılmasını eleştirerek, "Bunu pek iyi değerlendirmiyorum. İslamcı akımdan demokrasi çıkmaz" dedi.

CHP’nin Çanakkale’nin Eceebat İlçesi’ne bağlı Kocadere Kamp Alanı’nda 26 ile 29 Ağustos günleri arasında düzenlediği Adalet Kurultayı'nın 3'üncü günü sona erdi. Şu ana kadar birçok ismin panellerde konuştuğu ve çalıştaylarda görev aldığı Kurultay, birçok kişi tarafından olumlu bir adım olarak değerlendirilmekle birlikte panellere sağcı ve İslamcı isimlerin çağrılması eleştiri konusu oldu. 

Kurultaya eleştiri yönelten isimlerden biri de Prof. Dr. Korkut Boratav oldu. Boratav, bugün sabah oturumunda  Zekariya Temizel’in yönettiği “Geçmişte Adalet” panelinde AKP kurucularından Abdüllatif Şener, ANAP eski milletvekili Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan'ın da yer aldığı panele konuşmacı olarak katıldı. 

"İSLAMCI AKIMDAN DEMOKRASİ ÇIKMAZ"

Panelin ardından İleri'ye değerlendirmede bulunan Boratav, Kurultaya İslamcı akımdan çok sayıda yazar ve siyasetçinin çağrılmasını eleştirerek “Benim panelimde üç tane İslamcı isim vardı. Bunu da pek iyi değerlendirmiyorum. İslamcı akımdan demokrasi çıkmaz. Bireylerden çıkar, örneğin Abdülatif Şener, demokrat kimlikli bir Müslüman olabilir, ama İslamcı akımdan demokrasi çıkmaz” ifadelerini kullandı. 

Boratav, açıklamasının devamında, "Şener demokrat bir kimlikle katkı yapar, İslamcı kimliğiyle değil. Zaten Müslümanlığın ne demokrasi ne de solculukla çatışmalı olduğunu düşünmüyorum. Ben İslamcı akımın demokratikleşmenin bir temsiliyeti olarak görülmesini eleştiriyorum" şeklinde konuştu. 

Boratav, ayrıca Kurultayı, Adalet Yürüyüşü’nü izleyen olumlu bir adım olarak gördüğünü, bu anlamda her türlü eylemin olumlu olduğunu ve toplumsal tabanı canlandırdığını dile getirdi.