Booker Edebiyat Ödülü, Atwood ve Evaristo'ya verildi

Booker Edebiyat Ödülü, Atwood ve Evaristo'ya verildi

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker Ödülü, bu yıl Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo'ya verildi.

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olarak gösterilen Booker Ödülü, bu yıl iki yazara birden verildi. Ödülü The Testaments'la Margaret Atwood ve Girl, Woman, Other kitabıyla Bernardine Evaristo kazandı.

Jüri başkanı Peter Florence, jürinin 5 saat süren toplantıda tek bir isim üzerinde anlaşamadığını ve ödül komitesinin karşı çıkmasına rağmen ödülü iki kişiye vermek istediklerini açıkladı. 50 bin sterlin değerindeki ödül de iki yazar arasında bölüştürülmüş oldu. Londra Guildhall'daki ödül töreninde konuşan Atwood, favoriler arasında gösteriliyor olmasına rağmen, "İkimiz de bu ödülü beklemiyorduk" dedi.

79 yaşındaki Atwood, ödülü kazanan en yaşlı yazar olurken, Evaristo ise ödülü kazanan ilk siyah kadın ve ilk siyah İngiliz yazar oldu.

ATWOOD ALDIĞI PARAYI BAĞIŞLAYACAK

Atwood kendisinin bu parayı harcamak için çok yaşlı olduğunu ve de zaten çok fazla el çantası olduğunu söyleyerek, Kanadalı bir yardım kuruluşu olan Indspire’a bağışlayacağını duyurdu.

Booker Ödülü, 1974 yılında Nadine Gordimer ve Stanley Middleton’a; 1992 yılında ise Michael Ondaatje ve Barry Unsworth’a verilmişti. 1992’den sonra ise ödül kurallarına ‘iki yazara aynı anda verilemez’ ifadesi eklenmişti.

DAHA FAZLA