Bolu'da çevre katliamını halk durdurdu: 'Buraya taş ocağı yaptırmayız'

Bolu'da çevre katliamını halk durdurdu: 'Buraya taş ocağı yaptırmayız'

Bolu Ayman Yaylası’na yapılmak istenen taş ocağı için köylüler ayaklandı. 75 yıldır yaylada yaşadığını söyleyen bir köylü kadın, “Yıkarım burayı, ölümü alırlar. Yaptırmayız buraya, siz de bırakın gidin” diyerek çalışanları kovdu.

İleri Haber

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yapacağı HES barajı için Bolu Kıbrısçık yolu üzerindeki Ayman Yaylası’na taş ocağı kurulmasına köylüler karşı çıktı.

Köylüler bu sabah saatlerinde hayvanlarının otladığı yerde iş makinelerini gördüler. Hayvanlarını otlattıkları merada taş ocağı çalışması başladığını gören köylüler, iş makinesinin önüne geçip çalışmayı durdurdular.

Çalışmanın yapılacağı yere iznin verilmesine inanamayan bir köylü, “Tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili izin alınmış mı? Burada bu yaylanın hayvanları ne olacak diye eliniz de bir izin kağıdı var mı?” diye sordu.

Bütün izinleri aldıklarını söyleyen çalışan ise, “Hayvanlarınız yine otlayacak buna engel olacak bir durum yok” diye yanıt verdi.

İzne rağmen doğanın katledilmesine razı gelemeyeceklerini söyleyen köylü, “İzinli diye buna göz yumamayız diyerek şöyle konuştu: “Karşı çıkacağız buna tabi. 2 dakikada buranın haline bakın. Karşılıklı izinler olabilir ama demek ki hatalı bu izin. Şu yapılacak şey mi? Karşıda yayla var, şuarada hayvan var yapılacak iş mi bu? Ağaç da keseceksiniz. Burada dinamit patlayacak, biz yerimizden olacağız. Olmaz böyle saçmalık.”

Kazı işlemlerinin başlamasına rağmen daha başlamadık diyen çalışan, “Gönülsüz iş yapılmaz, problem olmaz” diye yanıtladı.

‘YAPTIRMAYIZ BURAYA, SİZ DE BIRAKIN GİDİN’

75 yıldır Ayman’da yaşayan bir köylü kadın da, “Biz 75 yaşımıza geldik, burada büyüdük, burada karnımızı doyurduk ama böyle bir şey görmedik, istemiyoruz. Yıkarım burayı, ölümü alırlar. Yaptırmayız buraya, siz de bırakın gidin” diyerek çalışanları kovdu.

 

DAHA FAZLA