Bolsonaro'nun 'kıyak' atamasına yargı engeli

Bolsonaro'nun 'kıyak' atamasına yargı engeli

Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun emniyet teşkilatı başına aile dostu Alexandre Ramagem’i atamasından bir gün sonra Yüksek Federal Mahkeme tarafından bu kararı askıya alındı.

Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun emniyet teşkilatı başına aile dostu Alexandre Ramagem’i atamasının ardından muhalefet partisinden bu karara dair şikayetler yükseldi. Bolsonara’nın ailesine yakın bir ismi emniyet teşkilatına atamasının kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu belirten eski Adalet Bakanı Sergio Moro’nun şikayetlerini göz önünde bulunduran Yargıç Alexandre de Moraes kararı askıya aldı.

Yargıç Alexandre de Moraes, Jair Bolsonaro'nun temyiz hakkı olduğunu ve durdurma kararına ilişkin itirazda bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

BOLSONARO’YA SORUŞTURMA

Brezilya Yüksek Federal Mahkemesi, eski Adalet Bakanı Sergio Moro'nun iddiaları üzerine Bolsonaro'nun federal emniyet teşkilatına müdahale ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

RAMAGEM, BOLSONARO’NUN ÖZEL KORUMASIYDI

2018'de bir seçim kampanyasında sırtından bıçaklanması sonrası Bolsonaro'nun özel güvenliğini üstlenen Ramagem, devlet başkanının yolsuzlukla suçlanan oğulları ile yakın ilişkiler kurmuştu.

2005 yılından beri emniyet teşkilatında çalışan Alexandre Ramagem bu kurumda görev yapan müdürler arasındaki "en tecrübesiz" isim olarak biliniyor. Ramagem geçtiğimiz temmuz ayından bu yana da Brezilya İstihbarat Servisi'nin başkanlığını yürütüyordu.

Bolsonaro’nun kararının askıya alınmasıyla birlikte Ramagem koltuğunda sadece bir gün oturabildi. 

Bolsonaro'nun tartışmalı kararı siyasi bir kriz yarattı ve resmi ölüm rakamlarının Çin’i geçerek 5.000’in üzerine çıktığı ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19) ile mücadeleye gölge düşürdü.