Bolsonaro'nun dördüncü Covid-19 testi negatif çıktı

Bolsonaro'nun dördüncü Covid-19 testi negatif çıktı

Bolsonaro, salgının başlangıcında, mart ayının sonlarında kendisinin sporcu geçmişine güvenerek, "Eğer virüs bana bulaşsa endişe etmezdim çünkü küçük bir grip veya soğuk algınlığı gibi olurdu" demişti.

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, iyileştiğini açıkladı.

Bolsonaro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dördüncü Covid-19 testinin negatif çıktığını duyurdu.

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro'da 7 Temmuz'da Covid-19 teşhis edilmiş ve ardından yaptırdığı iki Covid-19 testi de pozitif çıkmıştı.

SALGINA KARŞI TAVRI TEPKİ ÇEKİYOR

Brezilya'da şubat ayının sonlarında ilk vakanın görülmesinin ardından virüs kaynaklı ölüm sayısı 80 bini geçti. Brezilya'nın 5 aydan kısa bir sürede dünyada ABD'nin ardından salgından en çok etkilenen ülke konumuna gelmesinde aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun tavrı eleştirilirken, hükümetin salgına karşı sert önlemler almayışı ve Bolsonaro'nun halkı yanlış yönlendiren tavırları salgının artmasına sebep gösteriliyor.

Bolsonaro, salgının başlangıcında, mart ayının sonlarında kendisinin sporcu geçmişine güvenerek, "Eğer virüs bana bulaşsa endişe etmezdim çünkü küçük bir grip veya soğuk algınlığı gibi olurdu" demişti.

Bolsonaro, birçok kez virüsün halkın çoğuna bulaşacağını belirtti ve nisan ayının başlarında, "Bu virüs yağmur gibi, halkın yüzde 70'i ıslanacak" benzetmesinde bulundu.

Aynı benzetmeyi Covid-19 testi pozitif çıktığında da yapan Bolsonaro, yüksek risk grubunda olan kişilerin hayati tehlike taşıdığını, yaşlıların ve engellilerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Bolsonaro, en başından beri karantinaya karşı tutumunu değiştirmeyerek, ekonomik korkular nedeniyle birçok kez, karantina uygulayan yerel yöneticilere ticareti açma çağrısında bulundu.

Açıklamalarının dışında Bolsonaro, mart ve nisan aylarında destekçilerinin düzenlediği gösterilere katılarak bazılarında maske ve sosyal mesafe gibi önlemlere de dikkat etmedi.

Bolsonaro hakkında haziran sonunda, halka açık alanlarda maske takması için mahkeme kararı çıkarıldı ve aksi takdirde para cezası uygulanmasına hükmedildi ancak Temyiz Mahkemesi, kararı "gereksiz" bularak reddetti.

BREZİLYA'DA SALGINDA SON DURUM

Salgından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya'da, virüs nedeniyle son 24 saatte 1156 kişi hayatını kaybetti.

Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 1156 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 85 bin 238’e, vaka sayısı da 55 bin 891 artarak 2 milyon 343 bin 366’ya yükseldi.

Yaklaşık 46 milyon nüfuslu, ülkenin ticaret merkezi Sao Paulo eyaleti, 463 bin 218 vaka ve 21 bin 206 virüs kaynaklı ölümle ülkenin salgından en çok etkilenen bölgesi olarak öne çıkıyor.

Virüsten iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 592 bin 281 olarak kayda geçti.

Nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya, Güney Amerika'da "salgının merkez üssü" olarak nitelendiriliyor.