Bolivya'da sağcı darbe: Morales istifa etti, faşist çeteler sokaklarda halka saldırıyor

Bolivya'da sağcı darbe: Morales istifa etti, faşist çeteler sokaklarda halka saldırıyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, seçimleri yenileme kararının alındığı ortamda muhaliflerin yaptığı istifa çağrılarının bir darbe girişimi olduğunu belirtti. Morales, canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi.

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerde 4'üncü kez devlet başkanlığına seçilen solcu lider Evo Morales, usülsüzlük iddiaları üzerine bugün seçimleri tekrar etme kararı aldığını ilan etti.

ABD güdümündeki AOS (Amerika Devletleri Örgütü) dün açıkladığı raporunda usülsüzlük tespit edildiğini duyurmuştu. Morales'in seçimleri yenileme ve seçim kurulunu değiştirme kararının ardından muhalefet Devlet Başkanı Evo Morales'in yeniden aday olmamasını istedi. Daha sonra çok sayıda hükümet yetkilisinin evlerine saldırılar düzenlendiği öğrenildi.

Genel Kurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Emniyet Genel Müdürü, "barışı sağlamak üzere" Morales'in istifasını istedi.

Sağ muhalefetin saldırılarla tırmandırdığı olayların son aşamasında başkent La-Paz dahil olmak üzere polisler saf değiştirerek göstericilerin tarafına geçmişti. Morales dün yaptığı açıklamada darbe uyarısında bulunmuş, halkı meydanlara çağırmıştı.

Güney Amerika’nın ünlü televizyon kanalı TeleSur’a konuşan Evo Morales, seçimleri yenileme kararının alındığı ortamda muhaliflerin yaptığı istifa çağrılarının bir darbe girişimi olduğunu söyledi. Morales, “İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” diye konuştu.

SİLAHLI KUVVETLER'DEN OPERASYON EMRİ

Diğer yandan Bolivya Silahlı Kuvvetleri, ülkede yasadışı olarak faaliyet yürüten silahlı gruplara karşı kara ve hava operasyonları başlatılması emrini verdi.

Bolivya'da 20 Ekim seçimlerinden sonra başlayan gösteriler devam ederken 4. kez Devlet Başkanı seçilen Evo Morales, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) seçimlerdeki oy sayım sonuçları ile ilgili ön raporunu yayınlanmasının ardından bugün yeni seçim kararı aldı.

20 Ekim’de yapılan seçimlerde Morales’in başlıca rakibi olan sağcı aday Carlos Mesa ve diğer bazı muhalifler, Morales’in yeni başkanlık seçimlerine katılmaması ve istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı.

BOLİVYA ORDUSUNDAN İSTİFA ÇAĞRISI

Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’e ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması için istifa etme çağrısı yaptı. 

Reuters'ın aktardığına göre Kaliman, gazetecilere yaptığı açıklamada "İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra Devlet Başkanı'ndan görevini bırakmasını, barışın yeniden sağlanmasına ve Bolivya'nın iyiliği için istikrarın korunmasına imkan vermesini istiyoruz" dedi.

İDDİA: MORALES'İN UÇAĞI ARJANTİN'E UÇUŞ PLANI TALEP ETTİ

Bunun yanı sıra, Pagina 7 gazetesi, Arjantin Hava Kuvvetleri’ne dayandırdığı haberde Bolivya Devlet Başkanı’nın uçağının Arjantin hava sahasında uçuş planı talep ettiğini ileri sürdü. Haberde ayrıca elde edilen bilgilere göre Evo Morales’in uçağının El Alto uluslararası havalimanından havalandığı ifade edildi.

MORALES İSTİFA ETTİ

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi.

Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlileri saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

Durumu ‘devlet darbesi’ olarak niteleyen Morales, “Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı.

LA PAZ'DAKİ VENEZUELA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE FAŞİST SALDIRI

La Paz'daki Venezüella Büyükelçiliği Morales karşıtı faşistler tarafından alındı. Venezüella’nın Bolivya Büyükelçisi Cris Gonzales yaşanan olayı doğruladı. Elçilik personeli güvenli bir şekilde çıkmayı başardı.

KÜBA DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Küba Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Morales'in istifasıyla sonuçlanan süreci 'darbe' olarak nitelendirdi ve kınadı.

SOLCU LİDERLERDEN ART ARDA DARBE KARŞITI AÇIKLAMALAR

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı ordu destekli sağ muhalefetin darbesine solcu devlet başkanlarından darbe karşıtı açıklamalar geldi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermúdez ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yanı sıra bir dönem Brezilya Devlet Başkanlığı'nı da yapmış Luiz İnacio Lula da Silva, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e destek mesajları gönderdi.

Küba Devlet Başkanı Bermúdez, Bolivya demokrasisine karşı uygulanan bu şiddetli ve korkakça sağ darbeyi kınadıklarını söyleyerek, “kardeşimiz Evo Morales’in yanındayız” dedi. Bermúdez, bütün dünyayı Morales’in yaşam ve özgürlük hakkı için harekete geçmeye çağırdı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Tabii ki, erkek kardeş Morales aleyhindeki tüketim darbesini kategorik olarak kınıyoruz. Dünyanın sosyal ve politik hareketleri, Bolivyalı yerli halkların, ırkçılığın mağdurlarının, hayatının korunmasını talep etmek için kendimizi seferberlik içinde ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Lula, "Bolivya'da bir darbe olduğunu ve yoldaşım moralesin istifaya zorlandığını öğrendim. Maalesef Latin Amerika'da demokrasiyle nasıl yaşayacaklarini ve yoksulları toplumsal hayata nasıl dahil edeceklerini bilmeyen bir elit tabaka var." mesajını paylaştı.

İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "Çok sayıda sosyal ilerlemeyi ülkeye kazandıran Evo Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici. Bolivya halkına karşı yapılan bu darbeyi kınıyorum ve demokrasi, sosyal adalet ve bağımsızlık için yanlarındayım" dedi.

 

'HAKKIMDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI'

TSİ ile 04.29'da Twitter hesabından bir açıklama yapan Morales, "Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor" dedi.

FAŞİSTLER HALKA SALDIRIYOR

Bolivya’da darbenin ardından faşist çeteler sokaklara çıkarak, halka saldırdı. 

Sokaktaki hareketlenmenin ilk zamanlarında Vinto kasabasının Belediye Başkanı Patricio Arce’ye saldıran sivil faşistler, Arce’nin üzerine kırmızı boya dökmüş, saçlarını kesmiş, sokaklarda yalın ayak yürüterek kendisine istifa mektubu imzalatmışlardı.

Sokaklarda toplanan faşist çeteler ayrıca, Bolivya’nın çok halklılığını (yerli halkları) temsil eden, ‘Whipala’ ismi verilen bayrağı yaktı.

MORALES’İN EVİ TALAN EDİLDİ

Öte yandan Morales’in duyurduğu ev baskının da eşyaların yağmalandığı ve evin talan edildiği öğrenildi.