Bolivya'da sağcı Anez, kendisini geçici devlet başkanı ilan etti: 'Bu ülke yerlilere göre değil'

Bolivya'da sağcı Anez, kendisini geçici devlet başkanı ilan etti: 'Bu ülke yerlilere göre değil'

Bolivya'da ABD destekli aşırı sağcı muhalefetin darbesinin ardından Devlet Başkanı Morales'in istifa etmesiyle, Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Anez, kendisini geçici devlet başkanı ilan etti.

Bolivya'da ABD destekli aşırı sağcı muhalefetin saldırılarının ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa etmesinin ardından, Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez kendisini, ülkeyi 90 gün içinde erken seçime götürecek geçici devlet başkanı ilan etti.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi'nde (ALP) düzenlenen oturumda, oy çokluğunun sağlanamamasına rağmen, Çokuluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez kendisini devlet başkanı ilan etti.

Başkent La Paz'da Morales destekçileri sokak eylemlerini sürdürürken, ALP'de düzenlenen oturumda Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi mensupları katılmadığı için oy çokluğu çıkmadı.

90 GÜN İÇİNDE ERKEN SEÇİM BEKLENİYOR

Anez, ülke yasalarının, devlet başkanı, yardımcısı ve senato başkanının bulunmaması durumunda kendisinin geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmesine izin verdiğini ve en kısa sürede genel seçimlere gidileceğini bildirdi. Anez'in, 90 gün içinde yeni devlet başkanını seçmek üzere ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor.

DEVLET BAŞKANLIĞI SARAYINA İNCİL'LE GİRDİ

Bu arada, Anez'in devlet başkanlığı sarayına elinde büyük bir İncil ile girmesi ve etrafındakilerin "Devlet Başkanlığı Sarayına İncil geri döndü" sloganı atması dikkati çekti.

ABD, ANEZ'İN BAŞKANLIĞINI HEMEN TANIDI

ABD Dışişleri Bakanlığı Batı Yarımküre İşleri sorumlusu Michael Kozak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Senato Başkan Yardımcısı Anez, Bolivya'nın geçici başkanlığını üstlendi. En kısa sürede yapılmasını umduğumuz özgür ve adil seçimlere kadar, Anez ve Bolivya'nın diğer yetkilileriyle çalışmak istiyoruz" dedi. 

FIRSATÇI, GERİCİ, IRKÇI...

Öte yandan Anez'in 2013 yılında sosyal medyada yaptığı ırkçı paylaşım gündeme geldi. Anez, Bolivya'daki yerlileri hedef aldığı paylaşımında "Yerlilerin satanik ayinlerinden arındırılmış özgür bir Bolivya düşlüyorum. Bu ülke yerliler için değil. İlla bir yerde yaşayacaklarsa dağa ya da El Chaco ovasına gitsinler" ifadelerini kullanmıştı.

 

NE OLMUŞTU?

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerde solcu lider Evo Morales 4'üncü kez devlet başkanlığına seçilirken; Luis Fernando Camacho'nun başında olduğu aşırı sağcılar Bolivya'da darbe yaparak Morales'in istifasını istedi.

Aşırı sağcılar tarafından Morales ve devlet yöneticilerinin evlerine yapılan saldırılar ve aile fertlerinin kaçırılma girişimlerinin ardından, Devlet Başkanı Morales ve Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera görevlerinden istifa etti. Morales'in istifasının ardından, devlet başkanı hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul ederek Meksika'ya gitmek zorunda kaldı.