Bölgedeki okullar Nurculara bırakıldı

Bölgedeki okullar Nurculara bırakıldı

MEB, Güneydoğu illerini yatılı okullarda ‘değerler eğitimi’ vermesi için Nurculara bıraktı. Nurcu HASEV vakfı tarafından düzenlenen ‘etkinliklerin’ 1,5 milyon öğrenciyi etkileyecek.

MEB’in, gericiliği, dinci tarikatlarla birlikte eğitim sistemine nakşetme konusundaki çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Verdiği izinlerle okulları Nurculara açan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); Güneydoğu’yu da Nur cemaatinin Diyarbakır kolu Hazreti Süleyman Eğitim Vakfı’na (HASEV) teslim etti. Bakanlık, HASEV’in 10 ilde özellikle pansiyonlarda ve yatılı okullarda “değerler eğitimi” konferanslarına izin verdi. Vakıf 1.5 milyon öğrenciye ulaşacak.

1.5 MİLYON ÖĞRENCİ

MEB’in eğitimi dinselleştirmek için araç olarak kullandığı “değerler eğitimi” kapsamında, dinci vakıf ve derneklerin okullara yönelik projeleri yeni yılda hız kazandı. MEB’in kendilerini “İlim ve Kültür Derneği” olarak tanıtan ve cübbe yerine yeni nesil sosyal medya araçlarını kullanan Nurcu örgütlenmelerin yanında, ülkenin güneydoğusundaki okulları da Nur Cemaati’nin Diyarbakır örgütlenmesi Hazreti Süleyman Eğitim Vakfı’na (HASEV) emanet ettiği ortaya çıktı. Bakanlık, Diyarbakır, Bingöl, Hakkâri, Siirt, Batman, Bitlis, Şırnak, Muş, Tunceli ve Mardin’deki tüm okullarda öğretime devam eden 1.5 milyon öğrenciye Nur tarikatı propagandası içeren konferanslar düzenlemesinin önünü açtı.

GERİCİ VAKIF KAPSAMLARININ ‘GENİŞLEMESİ’ İÇİN BAŞVURMUŞ

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Nur cemaati odaklı diğer vakıf ve derneklerle aynı izin metni ile MEB’e başvuran HASEV, daha önce valilik oluru ile okullarda faaliyetler düzenlediğini ancak kapsamın genişlemesi nedeniyle bakanlığa başvurduklarını kaydetti. Teknoloji ile hazırlanmış ders materyallerine “ruh katacak milli manevi” değerler katmayı amaçladıklarını savunan HASEV, okullarda “Toplumu bir arada tutan unsurlar ve Değerler Eğitimi” vermek için izin istedi. Başvuruyu 1 hafta bile bekletmeden onaylayan MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 10 ilin valisine resmi yazı yazarak bu illerdeki okullarda eğitimlerine devam eden 1.5 milyonun üzerindeki çocuğu dinci derneğin amaçlarına terk etti.

İMAMDAN TEKNİKERE

MEB’e bağlı pansiyonlu okulları ve yatılı okulları daha çok hedef alan HASEV, ikinci dönemdeki 4 ayı içeren “Değerler Eğitimi Yıllık Planı”nı da bakanlığa sundu. Bakanlığın resmi öğretmenleri tarafından verilmesi gereken ve belirlenen “Değerler Eğitimi” konularını aşan planlama kapsamında HASEV, bakanlığa 335 ‘gönüllü eğitimci’ listesi verdi. Dinci vakfın listesinde imam, araştırma görevlisi, öğretmen, diş hekimi, eczacı, memur, doktor, tekniker, inşaat mühendisi, adliye yazı işleri müdürü, hemşire, veteriner, maliyeci, fizyoterapist gibi mesleklerden kişiler yer aldı. Bakanlığın bu kadar geniş bir eğitimci listesini inceleyerek 1 haftadan kısa sürede onay verebilmesi de dikkat çekti.

YARIŞMA KATLANDI

Nurcu vakıf, bakanlıktan aynı zamanda “kitap okuma yarışması” adında dini kitaplar okutma etkinliği düzenleme izni de aldı. Vakfın başvurusunda yer alan bilgilerden, 2012 yılında yarışmaya katılan öğrenci sayısının 3 binden yıllar içinde 52 bine kadar çıkması bakanlığın Nurcu vakfa desteğini de gözler önüne serdi. Bakanlığın izniyle 2012’de “Mucizatı Ahmediye”, 2013’te “Namaz Risalesi”, 2014’te “Meyve Risalesi”, 2015’te “Gençlik Rehberi”, 2016’da da “Uhuvvet Risalesi”, 2017’de “23. söz” adlı kitaplardan düzenlenen sözde yarışmalara toplamda 150 binin üzerinde öğrenci katılırken, Nurcu vakıf 2018’de de “Risale-i Nur Külliyatından Küçük Sözler”, “İktisat ve Şükür Risalesi” ve “Gençlik Rehberi” adlı kitapları seçti. Yarışma birincisine Umre ödülü vaad eden vakıf, tam, yarım ve çeyrek altın ile 50-150 lira arası ödüller belirledi.

DAHA FAZLA