Bölge halkı Agonya'da maden ocağı istemiyor: 'Proje derhal iptal edilsin'

Bölge halkı Agonya'da maden ocağı istemiyor: 'Proje derhal iptal edilsin'

Çanakkale'de, Agonya Ovası olarak bilinen bölgede yapılmak istenen kömür madenine halk tepkili. Projeden etkilenecek olan çevre köylerde yaşayan yurttaşlar bugün projenin iptaline yönelik dilekçe vermek için toplandı.

İleri Haber

Çanakkale’de Hıdırlar Köyü’ne yapılmak istenen kömür ocağı projesine bölge halkı tepkili. Hıdırlar olmak üzere, projeden etkilenecek olan çevre köylerde yaşayan yurttaşlar bugün projenin iptaline yönelik dilekçe vermek için toplandı. Yapılan açıklamada, “Bölgemizin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz” denildi.

30 Mayıs 2019’da Çanakkale Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi duyurular bölümünde; Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Hıdırlar Köyü’nde Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan kömür ocağı projesi ile ilgili olarak Çanakkale Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyasının, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 12. Maddesi doğrultusunda incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyurulmuştu. Bölge halkı bugün Valilik ve diğer resmi kurumlara projenin iptaline dair dilekçe vermek için toplandı. Sivil toplum kuruluşları ve Kaz Dağları’ndaki çevre katliamına karşı çadırlarda direnenler de yöre halkına destek verdi.

Agonya Doğa Koruma Girişimi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1229,73 hektarlık ruhsat alanı Hıdırlar, Örencik, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş ve Oğlanalanı köylerinin sınırlarına girdiği, Örencik Köyü’ndeki yerleşim alanının tamamının ruhsat içine girdiği belirtildi. 27.65 hektarlık üretim alanının ise tamamen Aşağıçavuş Köyü sınırları içinde Çambağlar mevkii olarak bilinen yetişkin çam ve meşelik alanda olduğu ifade edildi. Ayrıca raporda belirtilen Çanakkale-Yenice-Örencik, Balya-Pazarköy-Örencik ve Edremit-Kalkım-Örencik ulaşım güzergahları üzerindeki tüm yerleşimlerin de projeden etkileneceği vurgulandı.

Proje sahasının tümümün ormanlık alan içerisinde bulunduğu, proje sahasının çevresinde verimli tarım arazilerinin bulunduğu, proje sahasına yakın bölgelerde su kaynaklarının olduğu, faaliyet alanının yakın çevresinin kuş göç yolları üzerinde yer aldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Agonya Ovası olarak bilinen ve Gönen Barajı su toplama havzası içinde yer alan bölgemizde, başlıca geçim kaynağı ve marka değeri olan kapya biber, çilek, fasulye, mısır vb. sulu tarım ürünleri yetiştirilmekte, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizde kestane, kekik ve sarmaşık balı üretilmekte ve kömür ocağı faaliyet alanı içerisinde arı kışlatması yapılmaktadır. Köylerimizin içindeki ve etrafındaki doğal zenginlikler, su kaynakları, bitki örtüsü, yabani hayvanlar, endemik türler, şifalı bitkiler ile Hıdırlar Köyü’ndeki sıcak su kaynağı büyük turizm potansiyeli taşımakta, ruhsat alanının tamamı 2006 yılında ilan edilen Hıdırlar Termal Turizm Merkezi sınırları içerisinde, Kocatepe Arkeolojik SİT alanına bitişiktir.”

‘KÖMÜR TOZU YAŞAMI KİRLETECEK’

Açıklamanın devamında, ocağın işlemesiyle birlikte sürekli gürültü ve tozun açığa çıkmasının kaçınılmaz olacağı belirtilirken, “Kömür tozundan, yer altı ve yerüstü kaynakları su kaynakları, tarım ürünleri ve orman ekosistemi kirlenecektir. Köylerimizin maden ile anılması hem tarım ürünlerimiz, hem de turizm açısından marka değerimizi olumsuz etkileyecektir” denildi.

‘PROJE İPTAL EDİLSİN’

Yenice ormanlarının zarar göreceği, yöre halkının ekonomik faaliyetlerinin zarar göreceği vurgulanan açıklamanın son kısmında şu ifadelere yer verildi:

“Yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin bölgemizde yaşamın sürdürülebilirliğine her yönden tehdit oluşturacağı açıktır ve ilgili kurumlar bu projenin gerçekleşmemesi için elinden geleni yapmalıdır. Ruhsat alanı içerisinde ve çevresinde yaşayan hemşehrilerimiz adına, Hıdırlar Kömür Ocağı Projesi’nin iptal edilmesini; ayrıca doğaya ve insana olumsuz etkileri bilinen, bölgemizin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz.”

 

DAHA FAZLA