‘Bölge AKP'den elektrik almıyor'

‘Bölge AKP'den elektrik almıyor'

Mardin’de halkı mağdur eden elektrik kesintilerini yerinde inceleyen heyet, “Güneydoğu halkı AKP’den elektrik almıyor. Oralarda ampul patlamış” dedi.

İleri Haber

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, partisinin milletvekilleriyle Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Mardin'deki elektrik kesintilerini gündeme getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirdiği heyet ile bölgede inceleme yaptıklarını söyleyen Akın, bölge halkının mağdur edildiğini anlattı.

‘BÖLGE HALKI AKP’DEN ELEKTRİK ALMIYOR’

Mardin ve ilçelerinde çiftçi ve esnaflarla çeşitli toplantılarda bir araya geldiklerini aktaran Akın, şunları söyledi: "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Mardin halkı da Güneydoğu halkı da artık AK Parti'den elektrik almıyorlar, oralarda ampul patlamış. Bunun nedeni ise Adalet ve Kalkınma Partisi, yandaşlarına vergi afları ve özel ihaleler hazırlarken maalesef çiftçimizi bitirme yönünde büyük bir kararlılıkla ilerliyor.”

‘ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLİYOR’

“Bölgedeki incelemelerde çiftçinin sulama için kullandığı elektriğin kesildiğini gördük” diyen Akın yaşanan mağduriyetleri anlatmaya şöyle devam etti: “Borcu olan çiftçiyle birlikte borcu olmayanların da elektriğinin kesilmesi tek kelimeyle ortaçağ karanlığının despot uygulamalarındandır. Çiftçiden rant elde edemeyen AKP, rant siyaseti gereği onları yok etme kararı almış. Gördüğümüz tablo budur.”

‘SARAYDA SICACIK OTURACAKLARINA MARDİN’İN SORUNUNU ÇÖZSÜNLER’

Sorunun çözümünün Enerji Bakanının işi olmasına rağmen bölgeye Tarım Bakanının gönderildiğini söyleyen CHP’li Akın, “Sarayda sıcacık oturacaklarına Mardin'de o milletin sorunlarını çözüm için gitsinler. Maalesef Enerji Bakanı'nın bu sorundan haberi yok. Sadece seçim dönemlerinde değil her zaman bölge halkının yanına gitmeliler” diye konuştu.

Akın, enerji dağıtım şirketlerinin özelleştirildiğini, alınan paranın ise hatların yenilenmesinde kullanılması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını da sözlerine ekledi.

‘ÖZELLEŞTİRME SONRASI 1 METRE KABLO DÖŞENMEDİ’

Özelleştirme sonrasında bir metre kablo döşenmediğini, tek bir trafo yerleştirilmediğini kaydeden Akın, "Tek yaptığınız şey parayı almak oldu. Bölge halkı borcunu ödemek istiyor fakat aynı gücü harcayan bir çiftçiye bin lira fatura gelirken, diğer çiftçiye 100 bin lira gelmiş. Denetim, kontrol yok, sadece topu birbirlerine atmak var. CHP olarak hükümetten Mardin'e, Güneydoğu'ya sahip çıkmalarını istiyoruz" diye seslendi.

İLERİ HATIRLATIYOR

Mardin ve Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde 17 Mart 2018 tarihinden itibaren günlerdir aralıksız olarak elektrik kesintisi yaşandığı basına yansımış, konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yılıdırım'ın yanıtlaması istemiyle 27 Mart’ta bir soru önergesi vermişti.

 Soru önergesinde Yıldırım’a şu sorular yöneltilmişti:

“Mardin’de özellikle Kızıltepe İlçesi başta olmak üzere diğer ilçelerde ve Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde 17 Mart 2018 tarihinden itibaren günlerdir aralıksız olarak elektrik kesintisi yaşandığı, vatandaşların yaşanan elektrik kesintileri ile mağdur oldukları ve 26 Mart 2018 tarihi itibariyle Mardin’in İlçelerinde trafoların söküldüğü iddiaları mevcuttur.

Bu bağlamda;

1. Mardin’de özellikle Kızıltepe İlçesi başta olmak üzere diğer ilçelerde ve Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde 17 Mart 2018 tarihinden itibaren günlerdir aralıksız olarak elektrik kesintisi yaşandığı, vatandaşların yaşanan elektrik kesintileri ile mağdur oldukları ve 26 Mart 2018 tarihi itibariyle Mardin’in İlçelerinde trafoların söküldüğü iddiaları doğru mudur?

2. İddialar doğru ise, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konu ile ilgili kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

3. Mardin’de özellikle Kızıltepe İlçesi başta olmak üzere diğer ilçelerde ve Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde yaşanan elektrik kesintisi ne zaman sona erecektir?

4. 17 Mart 2018 tarihinde kesilen elektrik ile birlikte 3G internet bağlantısının ve internet erişiminin olmadığı iddiası doğru mudur?

5. Vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi adına AKP Hükümeti somut adım atacak mıdır?

6. 16 Temmuz 2016- 26 Mart 2018 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde illere göre toplam kaç kez hangi gerekçelerle elektrik ve internet kesintisi yaşanmıştır?”

Öte yandan, 28 Mart’ta söz konusu sorun nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba Mardin'e giderek bir toplantı yapmıştı.