'Boğaziçililere destek' bildirisi okuduğu için gözaltına alınan Eğitim-Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar serbest bırakıldı

'Boğaziçililere destek' bildirisi okuduğu için gözaltına alınan Eğitim-Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar serbest bırakıldı

Yücel Kaçar'ın gözaltına alınma sebebinin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolara ilişkin yaptığı basın açıklaması olduğu öğrenildi.

İleri Haber

Eğitim-Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı. Öğleden sonra serbest bırakılan Kaçar'ın gözaltına alınma sebebinin, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör atanması sonrası Boğaziçili öğrencilerin protestolarına ilişkin yaptığı basın açıklaması olduğu öğrenildi.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde evinden alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Kaçar’ın buradaki işlemlerin ardından Savcılığa sevk edileceği belirtildi.

Kaçar'ın gözaltına alınma sebebi olan bildiride şu ifadeler yer alıyor:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde üniversite içinden olmayıp, kayyum niteliğine dışarıdan atanan bir rektörün göreve getirilmesi ile başlayan süreci hepimiz dikkatle takip ediyoruz. Öğrenciler rektörlerin atanarak değil seçimle gelmesini savunuyor, yöneticilerinde intihali, itaati ve yalanı değil liyakati görmek istiyorlar. Tek tipçi, baskıcı ve kontrolcü bir öğrenme ortamı yerine eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir öğrenme iklimini talep eden üniversiteli gençler sabırla ve sebatla demokratik tepkilerini, barışçıl yollarla gösteriyor, taleplerini dile getiriyorlar.

'Atanmış değil, üniversite bünyesinde seçilmiş bir rektörün göreve gelmesini' istiyorlar. Bu kadar anlaşılır bir talepte; 'terörizm, kalkışma, darbe' anlamları çıkarmak, iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

Yıllarca atanmışların seçilmişler üzerindeki vesayeti üzerinden siyaset üreten anlayışın, 'seçilmiş rektör' talebinde bulunan öğrencileri vesayetçi ve yasa dışı olarak göstermeye çalışması; salgın döneminde iyice derinleşen işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısı olarak özetlenebilecek halkın gerçek gündeminin üzerini örtme çabasıdır.

Belirtmek isteriz ki asıl sorun kamuoyuna sunulduğu gibi kutsala yapılan bir saygısızlık değildir. Asıl sorun, düşünce ve ifade özgürlüğünü sadece kendileri için bir özgürlük sanan siyasi iktidar temsilcilerinin, demokrasiden, demokratik tartışma kültüründen ve üniversite fikrinden bihaber olmalarıdır.

Evet, ortada bir suç vardır! Bu suç cinsel yönelimleri nedeniyle bireylerin temel hak ve özgürlüklerini yok sayan ve yaşam haklarını tehdit edenlerin; laikliği ortadan kaldırarak, İslam dininin değerlerini her türlü siyasal, ekonomik ve kültürel istismara alet edenlerin; üniversiteli gençlerin demokratik taleplerini şiddetle bastıranların ve anayasal güvence altında olan üniversitelerin kurumsal özerkliğini ortadan kaldıranların suçudur!

Eğitim Sen olarak, demokratik tepkileri ve talepleri nedeniyle tutuklanan, gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden dayanışma mesajı vermek isterken gözaltına alınan tüm gençlerin hızla serbest bırakılmasını istiyoruz.

Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversitelere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Rektörlerin üniversite bileşenlerinin iradesiyle seçilmesini engelleyen düzenlemenin değiştirilmesi için TBMM’de grubu bulunan siyasi partileri sorumluluğa davet ediyoruz!"

 

 

KAÇAR SERBEST BIRAKILDI

Okuduğu açıklama sebebiyle kendisine  'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçu yöneltilen Kaçar, adli kontrol  talebiyle çıkarıldığı mahkemece, adli kontrol şartı kaldırılarak serbest bırakıldı.