Boğaziçili akademisyenler, Melih Bulu'nun atanmasının iptali için Danıştay'a başvurdu

Boğaziçili akademisyenler, Melih Bulu'nun atanmasının iptali için Danıştay'a başvurdu

Boğaziçi Üniversitesi'nden 70'ten fazla akademisyen, kayyum rektör Melih Bulu'nun üniversitelerine atanmasının iptali için Danıştay'a başvurdu.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 70'in üzerinde akademisyen, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, kayyum rektör Melih Bulu'nun üniversitelerine atanmasının iptali için Danıştay'a başvurdu.

Başvuru dilekçesinde, “Yapılan atama işlemi, Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı bir işlemdir” denilirken “Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan takdir yetkisi maalesef kamu yararının aleyhine ve atama işleminin oluşturacağı etki gözetilmeden kullanılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Bulu'nun siyasi geçmişinin altının çizildiği dilekçede, Yükseköğretim Kanunu'nda rektörlük ataması için belirlenen “Siyasi parti üyesi olan öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler” koşuluna dikkat çekildi.

Yapılan atamanın 'üniversite özerkliği' ile çelişki olduğunun belirtildiği açıklamanın devamında, “Anayasal düzeyde teminat altına alındığı ve uluslararası sözleşmelerle taahhüt altına girildiği üzere, üniversitelerin kurumsal ve bilimsel özerkliğinin korunması kamu otoritesinin yükümlülüğüdür. KHK ile normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yapılan düzenleme ise bu yükümlülüğün tam tersini ifade etmektedir” ifadeleri kullanıldı.