Boğaziçi Üniversitesi’ne dönük saldırılara karşı öğrencilerin yanında duran Feyzi Erçin’in derslerine son verildi

Boğaziçi Üniversitesi’ne dönük saldırılara karşı öğrencilerin yanında duran Feyzi Erçin’in derslerine son verildi

Akademisyen Feyzi Erçin’in, Boğaziçi Üniversitesi yönetimi tarafından öğrencilere fazla puan verdiği bahanesiyle derslerine son verildi.

İleri Haber

Boğaziçi Üniversitesi’nde polis saldırılarına karşı öğrencilerle dayanışma içinde olan Feyzi Erçin’in notlandırmada fazladan puan vermesi gerekçe gösterilerek derslerine son verildi.

Okul yönetiminden yapılan açıklamada, Feyzi Erçin isimli kişinin öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun görünmektedir. Ya adaletli notlandırma yapmıyor ya da dersin içeriği 3 kredilik ders yükünü yansıtmıyor. BU standartlarına uygun ders verilmediği kanaatı hasıl olmuştur. Bu nedenle bu kişinin kurumumuzun eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle kurumumuzda ders vermesi uygun değildir.”

ERÇİN: AKADEMİK ÖZERKLİĞE DARBE VURULUYOR

İleri Haber'e açıklama yapan Erçin, "Okulda yeni ders açmama izin verilmemesi bana kayyum ve ekibinin şaşırtmayan hukuksuz, teamüle aykırı tasarruflarından birisi olarak görünüyor. Rektör vekili olarak rektör yardımcılığı yapan ve kendisini enstitü müdürlüğünde vekaleten atayan birisi tarafından ders açmamın doğru olmadığı kanaati oluştuğu söylenmiş. Gerek bölüm başkanları ve dekanların yetkisine giren bir konuda karar vermesi, gerekse önerdiği gerekçenin yanlışlığı sebebiyle (kısıtlı iade hukuku bilgimle) yoklukla malul bir karar olduğuna inanıyorum bunun. Ama niyet önemli tabii. Burada açıkça tüm hocalara ve bölümlere, kanaate dayalı olarak hoca seçimine müdahale edilebileceği söyleniyor, akademik özerkliğe darbe vuruluyor.Tabii bir de okula ve öğrencilere dair tüm hukuki süreçlerde yer almış olmam sebebiyle, dayanışmayı ve hukuki desteği kırmak niyetini de sezmek mümkün" dedi. 

'KARARIN AKADEMİK DAYANAĞI YOK'

Erçin'in derslerine son verilmesine ilişkin  Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nden yapılan açıklamada, kararın kabul edilebilir bir yanının bulunmadığını belirtierek şu ifadeler yer aldı:

"Sekiz yıldır büyük özveriyle üniversitemize hizmet eden ve bini aşkın öğrenciye sinemayı öğreten ve sevdiren, bölümümüzün Film Çalışmaları Sertifika Programı'nın sürdürülmesinde büyük rol oynayan değerli hocamız Feyzi Erçin'nden "Feyzi Erçin isimli kişi" olarak bahsedilmesini çok yakışıksız bir davranış olarak görüyoruz.

Ayrıca, bölümümüze danışılmadan, ders programları ve değerlendirme metotları konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadan, sübjektif “kanaate” dayanarak hocamızın “eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği” yönünde görüş belirtilmesini kınıyoruz. 

Feyzi Hoca hakkında verilen bu kararın kabul edilebilir bir akademik dayanağı yoktur. Öğrenci değerlendirmelerinde ilk dönem verdiği derslerde 4.99 ve 4.85 ortalamayla Fen ve Edebiyat Fakültesi'nin en üst sıralarında bulunan Feyzi Hoca'nın dersleriyle ilgili sağlam kanaat, sınıf not ortalamasından çıkarılamaz. Özellikle pandemi döneminde üniversite çapında bir istatistik yapılsa, birçok dersin not ortalamasının Feyzi Erçin'in fılm derslerinin ortalamalarının üzerinde olduğu - hatta 4.00 olduğu - görülecektir. 

Yarı zamanlı ve emekli hocalara karşı üniversite senatosundan geçmemiş keyfi kararların yürürlüğe konduğu talihsiz bir dönemden geçiyoruz. Ne öğrenci değerlendirmeleri ne de not ortalamaları bir öğretim elemanının “BÜ standartlarına uygunlusu” hakkında doğru bir kanıya varmak 

 için yeterli ölçüt olamaz. Boğaziçi Üniversitesi geleneğinde kurallar gelişigüzel bir şekilde, bölüm iradesi hiçe sayılarak, konmaz. Emekli ve yarı zamanlı hocalarımızın katkılarıyla zenginleşen Boğaziçi kültürünün baltalanmaması gerekir. 

İdaremizi sağduyuya davet ediyor ve alınan kararlarda akademik değerlerin ön plana alınmasını talep ediyoruz. 

DAHA FAZLA