Boğaziçi Üniversitesi'nde ne oluyor: Attıkları yalanlama mailini de yalanladılar

Boğaziçi Üniversitesi'nde ne oluyor: Attıkları yalanlama mailini de yalanladılar

Boğaziçi Üniversitesi kurumsal iletişim mail sistemi üzerinden 10 dakika arayla yaptığı iki açıklamayı da yalanlandı.

İleri Haber

TSK ve ÖSO’cuların Afrin’e girmesi üzerine lokum dağıtan gerici gruba tepki gösteren öğrencilerin gözaltına alınmasıyla bir süredir gündemde olan Boğaziçi Üniversitesi'nde, 'açıklama krizi' yaşandı.

Üniversitenin çalışanları ve öğrencilerle iletişim kurduğu mail sistemi üzerinden 15:41'de yapılan açıklamada, son dönemde yaşanan olaylar neticesinde 'üniversitenin temel ilke ve duruşunu yitirdiği; fikirlerin korku ve endişe ile ifade edildiği bir yapıya evrildiği ve üniversite organlarının bu süreçler içerisinde işlev kaybı yaşadığı'belirtilerek, "Bu baskıcı ortam devam ettiği sürece ders verilmesi, araştırma yapılması ve bilimsel ilerleme sağlanması mümkün değildir" ifadelerine yer verildi. 

İlk açıklamadan yaklaşık 10 dakika sonra yapılan bir diğer duyuruda ise ilk açıklamanın Rektörlük izni olmaksızın gerçekleştirildiği belirtilerek, "Az önce atılan mail rektörlük onayına sunulmadan atılan bir mail olup üniversitemizin düşüncelerini temsil etmemektir. Rektörlük içerisinde meydana gelen bu karışıklığın sizlere yansımasından ötürü özür dileriz" dendi.

'BU BASKICI ORTAMDA BİLİMSEL İLERLEME MÜMKÜN DEĞİLDİR'

 Boğaziçi Üniversitesi kayıt sisteminden öğrenci ve çalışanlara toplu olarak gönderilen 'Üniversitemizde yaşanan son olaylar üzerine' başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Değerli Boğaziçi Üniversitesi mensupları ve sevgili öğrenciler, 

Son dönemlerde yaşanan olaylar neticesinde üniversitemiz tarihinde ilkleri yaşar olmuş ve yaşananlardan ötürü yıllardır süre gelen Boğaziçi kimliği ve kültürü ciddi ölçüde zarar görmüştür. 19 Mart 2018 Pazartesi günü üniversite iradesi dışında gerçekleşen tatsız olayları desteklemediğimiz gibi bu olaylar neticesinde üniversite idaresine müdahale edilmesini de desteklemiyoruz. Öyle ki üniversitemiz temel ilkelerini ve duruşunu yitirmiş olup fikirlerin korku ve endişe ile ifade edildiği bir yapıya evrilmiş ve üniversite organları bu süreçler içerisinde işlev kaybı yaşamıştır.

Yaşanan bu kayıplar eşliğinde meydana gelen korku ve panik havasında fikir beyan etmek cesaret göstergesi haline gelmiş olup bu cesareti gösterenlerin de kamuoyu önünde siyasi ve politik hedefler haline getirilmesi üniversitemizi oldukça kaygılandırmıştır.

Bu baskıcı ortam devam ettiği sürece ders verilmesi, araştırma yapılması ve bilimsel ilerleme sağlanması mümkün değildir.  Tüm akademisyenleri ve öğrencileri zedelenmiş olan boğaziçi kültürünü tekrar ayaklandırmak için birlik olmaya davet ediyoruz."

AÇIKLAMA 10 DAKİKA SONRA YALANLANDI

İlk açıklama sonrasında 15:51'de yapılan duyuru ise "Az önce atılan maili lütfen dikkate almayınız!" başlığıyla yayınlandı ve şu ifadeler yer aldı:

"Az önce atılan mail rektörlük onayına sunulmadan atılan bir mail olup üniversitemizin düşüncelerini temsil etmemektir. Rektörlük içerisinde meydana gelen bu karışıklığın sizlere yansımasından ötürü özür dileriz."

YALANLAMAYI DA YALANLADILAR

Her iki mailden sonra 'Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü' tarafından atılan başka bir mailde de her iki mail yalanlandı. Üniversite'nin Öğrenci Kayıt İşleri Birimi'nin mail sistemine sızıldığı iddia edildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

30 Mart 2018 Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Kayıt İşleri Birimi’nin e-mail sisteminden bir sızma sonucu gönderilen “Üniversitemizde Yaşanan Son Olaylar Üzerine’’  ve “Az önce atılan maili lütfen dikkate almayınız!’’ başlıklı iki ayrı mesaj, üniversitemizin herhangi bir birimi tarafından hazırlanmamış ve gönderilmemiştir. Sistemlerimize yapılan bu saldırının sorumluları hakkında gerekli tespit ve soruşturma işlemleri başlatılmıştır.
 
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü