Boğaziçi protestolarında 2 öğrencinin tutuklandığı 'Kabe fotoğrafı' davasında ilk duruşma

Boğaziçi protestolarında 2 öğrencinin tutuklandığı 'Kabe fotoğrafı' davasında ilk duruşma

''Kabe fotoğrafı'' sebebiyle 2'si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul Adalet Sarayı'nda görülüyor.

İleri Haber

Boğaziçi Üniversitesi protestolarında açılan sergideki Kabe fotoğrafı sebebiyle yargılanan 2'si tutuklu 7 öğrencinin ilk duruşması bugün İstanbul Adalet Sarayı'nda görülüyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'li Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak ataması sonrası başlayan protestolarda 8 öğrenci tutuklanmış, onlarcası ise ev hapsine mahkum edilmişti. Tutuklanan öğrencilerden Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş'in tutuklanma gerekçesi ise, Boğaziçi Üniversitesi'nde başlayan protestolar kapsamında açılan sergide Kabe fotoğrafının yer almasıydı. "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla Demirtaş ve Uğuzeş'in tutuklandığı, 5 öğrencinin ise tutuksuz yargılandığı ''Kabe fotoğrafı'' davasının ilk duruşması bugün görülüyor.

Saat 13.00'te başlaması gereken duruşma 14.40'ta kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başladı.

******

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanmak isteyen öğrenciler, akademisyenler ve siyasetçiler polis tarafından engellenerek adliye önüne alınmadı. Adliyenin karşısında polis barikatlarıyla çevrili alanda bekletilen kitleden sık sık slogan sesleri yükseldi. Burada Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Zeynep Gambetti, yaptığı konuşmayla öğrencilere seslenirken; öğrencilere akademisyenler Can Candan ve Feyzi Erçin de destek verdi.

Öğrencilerin duruşmasını izlemek üzere alanda Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Barış Atay, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, CHP'li Milletvekilleri Sera Kadıgil, Özgür Özel ve Ali Şeker, HDP Milletvekili Hüda Kaya ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bulunuyor.

TAHLİYE EDİLDİLER

Savcının tutukluluğa devam talep ettiği Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tahliye edildi. 

Ayrıntılar gelecek...