Boğaziçi eylemlerinden yargılananlara yönelik ‘adli kontrol' devam edecek...

Boğaziçi eylemlerinden yargılananlara yönelik ‘adli kontrol' devam edecek...

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek verdiği için haklarında dava açılan 23 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Boğaziçi öğrencilerine destek verdikleri için “2911 Sayılı Yasaya Muhalefet, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamasıyla çoğunluğu öğrenci 23 kişi hakkında açılan davanın 4. duruşması görüldü. Mahkeme, sanık bazlı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçu bakımından inceleme yapılması için bilirkişi tarafından ek rapor düzenlenmesine karar verdi. Sanık avukatlarının “adli kontrol şartının kaldırılması” ve “beraat” talebi reddedildi. Dava 25 Şubat 2022’ye ertelendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu’yu atamasıyla başlayan protestolar kısa sürede yayılmıştı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için 2 Şubat’ta  İstanbul-Kadıköy’de yapılan eyleme polis saldırmış, çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

Eylemde gözaltına alınarak 4 Şubat’ta tutuklanan ve ilk duruşmada tahliye edilen öğrenciler Şilan Delipalta ie Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkında “2911 Sayılı Yasaya Muhalefet, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamasıyla İstanbul Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Davanın 4. duruşması bugün görüldü. Duruşmaya sanık avukatları katıldı. İki polis ise “suçtan zarar gören” sıfatıyla mahkemede ifade verdi.

‘ADLİ KONTROLÜN KALDIRILMASI’ VE ‘BERAAT’ TALEBİ

Duruşmada avukatlar, müvekkillerinin adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması ile beraatlerini talep etti.

Savcı ise bilirkişi raporunda sanıkların toplantı ve gösteriye katılıp katılmadığı yönünde herhangi bir ayrıntılı tespite yer verilmediğinden bu kapsamda sanık bazlı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldıkları veya katılmadıklarına yönelik bilirkişi tarafından ek rapor düzenlenmesini ve adli kontrollerin devamına karar verilmesini istedi.

BİLİRKİŞİDEN EK RAPOR İSTENDİ, ADLİ KONTROL KALDIRILMADI

Mahkeme, dosya kapsamında bulunan tüm görüntülerin incelenerek sanık bazlı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçu bakımından inceleme yapılması için bilirkişi tarafından ek rapor düzenlenmesine;  adli kontrolün kaldırılmasına yönelik taleplerinin reddine karar verdi.

Gelecek duruşma 25 Şubat’ta görülecek.