Boğaziçi direniyor: 8 öğrenci serbest bırakıldı!

Boğaziçi direniyor: 8 öğrenci serbest bırakıldı!

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum Rektör Naci İnci’yi protesto etmek isteyen öğrenciler, polis tarafından engellendi. Polis okul önünde barikat çekti, Okulun dışarısından gelen öğrenciler ise alandan çıkarıldı. Ayrıca AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı önünde protesto yapan ve gözaltına alınan 8 üniversiteli serbest bırakıldı.

İleri Haber

‘Atanmış değil, seçilmiş rektör’ talebiyle direnen Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, bir gece yarısı gönderilen kayyum Melih Bulu’nun yerine yine bir gece yarısı atanan Naci İnci’yi protesto etmek için toplandı.

“Kayyum atamasını kabul etmiyoruz” diyen akademisyenler ve öğrenciler kayyum Naci İnci'ye karşı Kuzey Kampüs'ten Güney Kampüs'e yürüdü. 

Akademisyenlerin yaptığı öğrencilerin de destek verdiği yürüyüşte, öğrencilerin yürümesi polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Güney Kampüsü önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler yine polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Öğrenciler barikatların arkasından basın açıklamalarını yaptı. 

Ayrıca AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı önünde protesto yapan ve gözaltına alınan 8 üniversiteli öğrenci ise akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

'NACİ İNCİ'NİN SONU MELİH BULU'YLA AYNI OLACAK'

Kayyum rektör Melih Bulu'nun yerine AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Naci İnci'ye karşı eylem kararı alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Beben Kapısı'nda bir araya geldi.

Öğrenciler burada yaptıkları basın açıklamasında "Naci İnci'nin sonu Melih Bulu'yla aynı olacak" dedi.

8 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 232. gününde, Prof. Dr. Naci İnci’nin üniversite akademisyenlerinin yüzde 95 oranında veto etmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle rektör atanması protesto edildi. AKP Sarıyer ilçe binası önünde protesto eylemi gerçekleştirmek isteyen 8 öğrenci gözaltına alındı.

GAZETECİLER SANSÜRLENİYOR, ÖĞRENCİLER DIŞARI ÇIKARTILMIYOR

Yapılan eylemi engellemek isteyen polisler 6 Ocak 2021 tarihinde verilen ‘protesto ve gösteri yasağını’ bahane göstererek basın emekçilerini ve Boğaziçi’ne destek vermek isteyen kişileri engelliyor.

Kampüs önünde yapılacak basın açıklaması öğrenciler dışarı çıkmasına izin verilmeyerek engellenirken, kampüs kapısı önünde bekleyen gazetecilerin görüntü almasına da izin verilmiyor. Öğrencilerin dışarı çıkıp açıklama yapmasını engelleyeceklerini söyleyen polisler, gazeteciler de görüntü alamasın diye kapıdan uzak bir noktaya yönlendirmeye çalışıyor.

Kapı önünde bekleyen öğrenciler: "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek ve YÖK-polis-medya bu abluka dağıtılacak" dedi.

Boğaziçi Dayanışması’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Boğaziçi Dayanışması olarak tüm bileşenlere çağrımızdır. Kayyum Melih Bulu yerine 12’inci Cumhurbaşkanı tarafından atanan yeni piyon Naci İnci'ye karşı tüm bileşenlerin ortak mücadelesini örmek için saat 13.00da Rektörlük önüne bekliyoruz!” denildi. Akademisyenlerin yürüyüşüne destek vermek isteyen öğrencilerin eylemi ise polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Engelleme çabalarına karşın eylemlerini sürdüren öğrencilerin saat 17.00’da Güney Kampüs önünde basın açıklaması yapması bekleniyor.

‘KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ’

Yapılan çağrının ardından rektörlük önünde toplanan akademisyenler 154. kez rektörlüğe sırtlarını dönerek şu açıklamayı yaptılar:

"20 Ağustos Cuma gecesi, yine bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Naci İnci’nin üniversitemize rektör olarak atandığını öğrendik. 2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak ‘Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz’ diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı. Melih Bulu’nun rektörlük görevinden alınmasının ardından 30 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak rektör adaylığını açıklayan tüm hocalarımız için bir güven oylaması gerçekleştirdik. Bu oylamanın sonuçları açıktır: Üniversitenin tüm akademisyenlerinin %82’sinin katılımıyla gerçekleşen bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin %95’i Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti." 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak AKP’li Melih Bulu’nun atanmasının ardından öğrenci ve akademisyenler eylem yapmış, kayyum olarak atanmasından sonra başlayan protestolara, ‘Eylemler 6 ayda biter’ diye cevap veren Bulu, göreve getirilişinin altıncı ayı sonrası yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevinden alınmıştı.

İNCİ İÇİN YÜZDE 95 KARŞI OY KULLANDI

Bulu’nun görevden alınmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde görevli akademisyenler destekledikleri rektör adaylarını seçimle belirlemişti.

Akademisyenler arasında yapılan oylamaya akademisyenlerin yüzde 82’si katılmış, yapılan oylamada 17 rektör adayına destek çıkmıştı. Oylamadan görevden alınan Melih Bulu’nun yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci'ye yüzde 95, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na ise yüzde 93 karşı oy çıkmıştı.

DAHA FAZLA