Bodrum’da bir adaya askeri tesis

Bodrum’da bir adaya askeri tesis

Türkiye ve Yunanistan sahil güvenlik botları arasında gerilimin yaşandığı Kardak kayalıkları yakınındaki bir adanın askeri tesis yapılacağı iddia edildi.

Ege Denizi'nde Kardak kayalıkları açıklarında Türkiye ve Yunanistan sahil güvenlik botları arasında yaşanan gerginliğin ardından, Bodrum Kardak kayalarının yakınındaki Çavuş Adası'na askeri tesis yapılacağı öne sürüldü.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Bodrum’un Gümüşlük Yalısı kumsalında bulunan iş makineleri dün yoğun bir şekilde çalışırken, çalışma sırasında bir sahil güvenlik botunun da gün boyu Gümüşlük’ün karşısındaki Çavuş Adası'nın önünde beklediği öğrenildi.

İLERİ HATIRLATIYOR

Yunan medyası önceki gece Türk sahil güvenlik gemisi ile Yunan botu arasında 'çarpışma' yaşandığını ve Yunan botun hasar gördüğünü duyurmuştu.

Avrupa Birliği (AB) de bu haberin ardından Türkiye'ye 'komşunun egemenlik haklarına saygılı olması' uyarısında bulundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü açıklamasında, Türkiye'yi komşuluk ilişkilerini zedeleyebilecek eylemlere karşı mesafeli olmaya çağırdı.

Sözcü, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerin karasuları ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini belirterek, kazada Türk botunun çarptığı Yunan teknesinin AB Sınır Koruma ve Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından ortak finanse edildiğini belirtip bu kazanın Avrupa'daki vergi mükelleflerini de ilgilendirdiğini ifade etti.

Yunan hükümeti sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos da yaptığı açıklamada son zamanlarda Türkiye çevresine "istikrarsızlığın hakim olduğunu" kaydetti ve "Komşumuz davranışlarıyla sarsıntıların aşılmasına yardımcı olmuyor" ifadelerini kullandı.