Bodrum’da avukatlardan eylem: ‘Mesleğin onuruna zarar verilmek isteniyor’

Bodrum’da avukatlardan eylem: ‘Mesleğin onuruna zarar verilmek isteniyor’

Muğla Barosu’na kayıtlı avukatlar, bugün Bodrum Meydanı’nda bir oturma eylemi yaparak iktidarın 'baroları bölme' girişimini protesto etti.

İleri Haber

Muğla Barosu’na kayıtlı avukatlar, AKP’nin ‘baroları bölme’ olarak adlandırılan kanun teklifine karşı bugün Bodrum Meydanı’nda bir oturma eylemi yaptı. Avukatların burada yaptığı açıklamada, “Mesleğin onuruna bu kanun teklifiyle zarar verilmek istenmektedir. Teklif kanunlaşsa dahi kabulü mümkün olmayıp AYM'ye iptali için başvuruda bulunmak kaçınılmazdır” denildi.

AKP’nin bunun Meclis’e getirdiği  "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne karşı Türkiye genelinde avukatların direnişi sürüyor. Muğla Barosu’na kayıtlı avukatlar, bugün Bodrum Meydanı’nda bir oturma eylemi yaparak iktidarın girişimini protesto etti.

‘MESLEĞİN BAĞIMSIZLIĞINA ZARAR VERİCİ UNSURLAR İÇERİYOR’

Eylemde yapılan açıklamada, Meclis’e sunulan yasa teklifinin avukatlık mesleğinin bağımsızlığına zarar verici unsurlar içerdiği vurgulanırken, “Tek baro çatısı altında yalnızca mesleki kimliklerin önemiyle yetinerek adaletin savunucusu, yeri geldiğinde yargı kararlarının denetleyicisi olduk” denildi.

‘AVUKATLARIN AYRIKLAŞMASINA ZEMİN HAZIRLANIYOR’

Bu kanun teklifi ile avukatların mesleğini icra etmelerinde mesleki kimliğinin haricinde sahip oldukları din, mezhep, siyasi parti, ideoloji ve sair kimlikleri doğrultusunda ayrıklaşmasına zemin hazırlandığını belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu öngörüyü Türkiye'nin yakın tarihine şahit olan her vatandaş kabul ediyor, biliyor.  Biz mesleğe kabul edilirken avukatlık sıfatımızı ‘Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine and içerim’ yeminini söyleyerek kazanırız. Şimdi mesleğin onuruna bu kanun teklifiyle zarar verilmek istenmektedir. Teklif kanunlaşsa dahi kabulü mümkün olmayıp AYM’ye iptali için başvuruda bulunmak kaçınılmazdır.”