BMGK'den Libya kararı: Paralı askerler çekilecek

BMGK'den Libya kararı: Paralı askerler çekilecek

BMGK'nin Libya'ya ilişkin açıkladığı kararlarına göre silah ambargosuna uyulacak ve yabancı paralı askerler çekilecek.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Libya'daki silah ambargosuna uyulmasını ve ülkedeki yabancı paralı askerlerin çekilmesini talep eden kararı kabul etti. Ayrıca Konsey, Libya'daki BM Destek Misyonu'nun (UNSMIL) görev süresini de 15 Eylül 2021'e kadar uzatma kararı aldı.

ABD'nin itirazı ve ardından gelen talebi doğrultusunda UNSMIL'in görevini ikiye bölme, siyasi süreci ve uluslararası müzakereleri yürütecek bir özel temsilci ile UNSMIL'in günlük faaliyetlerini yürütecek ayrı bir koordinatör atanması kararı alan konsey, Libya'da ateşkes çağrısında da bulundu. Kararda Rusya ve Çin çekimser kalırken, BM üyesi tüm ülkelerden Libya'ya uygulanan silah ambargosuna uymaları ve ülkedeki yabancı paralı askerlerin çekilmesi talep edildi. 

BM'DEKİ LÜBNAN TEMSİLCİSİ HALA BELİRLENEMEDİ

Lübnanlı eski temsilci Selame'nin Haziran 2017'de geldiği görevinden Mart 2020'de ''sağlık sorunları'' sebebiyle istifasının ardından BM'de, Libya diplomasisini yürütecek isim hala belirlenemedi.  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in söz konusu göreve kısa süre içinde birini ataması bekleniyor.