BMGK'dan kınama kararı çıkmadı: ABD ve Rusya mı engel oldu?

BMGK'dan kınama kararı çıkmadı: ABD ve Rusya mı engel oldu?

5 ülkenin talebi üzerine Türkiye gündemli toplanan BMGK'dan Türkiye'nin Suriye harekatına ilişkin kınama kararı çıkmadı. Bu karara ABD ve Rusya'nın vetolarının engel olduğu iddia edildi.

Türkiye gündemiyle acil BMGK, Türkiye gündemiyle acil olarak toplandı. Toplantıdan Türkiye aleyhine ortak bir açıklama çıkmadı. Bu durumda ABD ve Rusya’nın bir kınama açıklamasına karşı çıkmasının belirleyici olduğu, Çin’in ise çekimser kaldığı belirtildi.

İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya’nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün kapalı oturumda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri müdahalesini görüştü.

Görüşmenin ardından basına ayrı ayrı açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerininin büyükelçileri, Türkiye’den askeri operasyona son verilmesini talep ettiklerini bildirdi. ABD temsilcisi Kelly Craft, Türkiye’nin bölgedeki sivil halkı IŞİD’ten koruması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bunun sonuçlarının ağır olacağı uyarısında bulundu.

AB’nin BMGK'daki 5 üye ülkesi adına açıklama yapan büyükelçiler, Türkiye’nin askeri operasyona derhal son vermesini istedi. Son gelişmelerin endişeyle karşıladığı belirtilen açıklamada, bölgede demografik bir değişiminin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, AB ülkelerinin bastırmasına rağmen 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin Türkiye aleyhine ortak bir açıklama yapmaktan kaçındığını bildirdi. Bunda ABD ve Rusya’nın bir kınama açıklamasına karşı çıkmasının belirleyici olduğu, Çin’in ise çekimser kaldığı belirtildi.  (Euronews)