BMGK’daki Suriye zirvesinde Rusya’dan çarpıcı açıklama

BMGK’daki Suriye zirvesinde Rusya’dan çarpıcı açıklama

BMGK Suriye toplantısında Rus temsilci, Suriye’ye yeni bir kimyasal saldırı planıyla saldırmanın zeminini hazırlamaya çalışan ABD ve İngiltere’ye tepki göstererek “Bu durum, Agatha Christie'nin Cinayet ilanı kitabındaki gibi” benzetmesi yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Suriye toplantısına Suriye’ye yeni bir saldırı planı için bir süredir zemin yoklamaya çalışan ABD ve İngiltere ile buna itirazda bulunan Rusya’nın tartışmasına sahne oldu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de kimyasal silah olmadığını belirterek, "Şam'ın kimyasal silah sakladığına yönelik yapılan konuşmaların bir dayanağı yok. Bu sadece propaganda” dedi.

Nebenzia, bazı Batılı ülkelerin, kendi düzenledikleri saldırılardan Şam ve Rusya'yı sorumlu tuttuklarının altını çizerek "Bu durum, Agatha Christie'nin Cinayet ilanı kitabındaki gibi” diyerek şu benzetmeyi yaptı:

“Kitapta bir cinayetin işleneceği yer ve zaman gazetede duyuruluyor. Sonra meraklı insanlar adrese geliyor ve hayal kırıklığına uğramıyor.”

‘TÜM DÜNYANIN KÖRÜ KÖRÜNE SİZE İNANACAĞINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?’

“Gerçekten tüm dünyanın körü körüne size inanacağını mı düşünüyorsunuz?” diye soran Nebenzia, şöyle devam etti: “Şam'ın ne kimyasal silahı ne de bunları kullanma planı var. Bu tür uyarıların teröristlere yeni bir kimyasal silah saldırısı düzenleme ve yetkilileri de bundan sorumlu tutma çağrısı olarak görüyoruz. Suriye'ye provokatif aktivitelerde bulunulması için kimyasal silahlar ve ekipmanlar sokuldu. Savaşçılar Batılı istihbarat servisleri tarafından eğitildi."

İNGİLTERE’DEN BİR GARİP ‘BİZE KARŞI GELİYORSUNUZ’ ÇIKIŞI

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise Suriye'deki durumdan endişe duyduklarını iddia ederek, "Konseyin Suriye konusunu çözmenin neden bu kadar zor olduğunu anlayamadığını düşünüyorum. Eğer BM'ye üye bir ülke iyi niyetle ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'na göre davranırsa bu sorun çözülür. Ama şu an bu üyeleri bu oturumda bize karşı gelirken buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Pierce, Nebenzia'nın ABD, İngiltere ve Fransa'yı da "agresif" davranmakla suçladığına değinerek "Bizim üçümüzden korkan bir ülke Suriye'de kimyasal silah kullanılmamasını sağlamak için her adımı atsın, o zaman sorun kalmaz” diye konuştu.

[ih2]

ABD TEMSİLCİSİ DE GERİ KALMADI

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Suriye'deki savaş süresince birçok yanlış adım ve yanlış hesaplar olduğunu söyleyerek, "Şunu söylemeliyim ki Konsey üyeleri arasında Esed rejimini hesap vermekten korumak için umarsızca savaşanlar olduğunu görmek büyük bir utanç” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın, ‘Şam’ın kimyasal silah kullanmasını engelleyecek güce sahip olduğunu’ söyleyen Haley, "Rusya Federasyonu son zamanlarda Suriye kıyısında deniz kuvvetlerini konuşlandırıyor, bu da Esed rejimini korumak için ön hazırlıklar yaptığını gösteriyor. Bu daha önce de defalarca oldu. Esed rejiminin İdlib kuşatmasını bitirmek için kimyasal kullanmayı planladığına dair göstergeler var. Geçmişte olduğu gibi Esed rejimi ile müttefikleri Rusya ve İran, Suriye'deki kimyasal silah saldırısının arkasında kim olduğuna dair yalanlar yayıyor” iddiasında bulundu. Haley, İngiltere, Fransa ve ABD'nin kimyasal silah kullanımına yönelik her türlü önlemi alacağını söyledi.

[ih3]

ABD ve İngiltere temsilcilerinin bu sözleri, Suriye’ye yönelik saldırıya zemin hazırlamak için Rusya tarafından geçtiğimiz haftalarda açıklanan, Beyaz Baretliler adlı yarım kuruluşu görünümlü cihatçı grubu kullanarak yeni bir saldırı tezgahı kurmaktaki ısrarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Suriye de Rusya’nın teşhir ettiği planı destekleyen bir açıklama yapmış, ellerinde Batı’nın Suriye’ye saldırmak için yeni bir kimyasal saldırı planı hazırlığında olduğuna dair ellerinde kanıt olduğunu duyurmuştu.