BM: Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi üzücü

BM: Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi üzücü

BM kadına yönelik şiddet özel raportörü, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini üzücü buldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini üzüntü ile karşıladığını söyledi.

Alsalem 8-27 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin çoklu ve kesişen nedenlerini inceledi; bakanlıklar ve Türkiye'de yaşayan kadınlarla bir araya geldi.

Türkiye’nin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ile bununla mücadele konularında yasal, kurumsal ve siyasi çerçevelere yönelik verdiği uluslararası taahhütlerin uygulanışını da gözden geçiren Alsalem bugün Ankara'da, Haziran 2023'te BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunacağı rapor ve Türkiye ziyaretine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin daveti üzerine geldiğini belirten Alsalem, amacının kadın ve kız çocuklarına karşı şiddetin durumunu değerlendirmek olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

"İstanbul Sözleşmesi ile ilgili konu başta konuşuldu. Ben Türkiye’nin bu sözleşmeden çekilmiş olmasını üzüntü ile karşılıyorum. Bununla ilgili Danıştay kararı açıklandı, bunu da üzüntü ile karşıladım. Türkiye Cumhuriyeti hükumetini sözleşmeden çekilme kararını yeniden değerlendirmeye ve sözleşmeyi tanıyan ülkeler arasına tekrar katılmaya teşvik ediyorum.

Sözleşmeden çekilmenin bir başka önemi ise ülkede sözleşmeden çekilmeyi isteyen küçük azınlığın görüşlerine uymanın, aslında bakarsanız ülkenin diğer uluslararası insan halkları sözleşmeleri ve yönetmeliklerine dair tutumunu da etkileyebileceği endişesidir.

Kadına ve kız çocuklarına karşı işlenen her türlü şiddet suçuna ilişkin cezasızlığın her türlü ortadan kaldırılması çok önemli". (DHA)

DAHA FAZLA