BM: Türkiye uluslararası hukuku ihlal etmiş olabilir

BM: Türkiye uluslararası hukuku ihlal etmiş olabilir

BM, Suriye raporunda Türkiye'nin ÖSO'yla birlikte düzenlediği Afrin saldırısını inceledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye'ye ilişkin yayımladığı son raporda, Türkiye’nin Afrin saldırısı konusunda uluslararası hukukun ihlal edilmiş olabileceği belirtildi.

PAZAR YERİ VURULMUŞ

Raporda, Afrin operasyonundaki hava ve kara saldırıları incelendiği açıklanarak, Afrin’deki ana hastane binasının, bir pazarın ve evlerin vurulduğu söylendi.

Raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“Türk Hava Kuvvetleri, 20 Ocak’ta başlayan hava saldırılarında, uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde, belirli saldırıları düzenlemeden önce gereken olası önlemlerin hepsini almamış olabilir.”

ÖSO'YA DA DEĞİNİLDİ

Raporda ayrıca, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının ‘rastgele tutuklamalar ve gözaltılarla’ tanındığı belirtildi.

‘YAPILANLAR SAVAŞ SUÇUDUR’

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'ndan 19 Mart'ta yapılan açıklamada, bölgede soykırım ve katliamlara ilaveten Suriye vatandaşlarının mallarının yağmalandığı ve yaşam alanlarının havaya uçurulduğuna dikkat çekilmiş, yaşananların uluslararası insan haklarına aykırı olduğu ve tam anlamıyla ‘savaş suçu’ sayıldığının altını çizmişti.

‘AKP/SARAY REJİMİ SURİYE’Yİ İŞGAL ETMEK İSTİYOR’

BMGK’nin Suriye’yle ilgili verdiği kararlarda Suriye’nin egemenliğinin yanı sıra halkının ve toprak bütünlüğünün korunması gereğine vurgu yapan bakanlık, AKP/Saray Rejimi’nin komşuluk ilişkileri, insan hakları ve uluslararası kararları umursamadığını vurgulamıştı. Bakanlık, AKP/Saray Rejimi’nin Halep, Haseke ve Rakka kırsallarında Suriye topraklarını işgal etmeye çalıştığını kaydetmişti.

Bakanlık bu politikalarla, ABD komutasındaki uluslararası koalisyon güçlerinin saldırıları arasında bir fark görmenin mümkün olmadığını da eklemişti.