BM Sekreteri: Suriye'deki durumun kontrolden çıkmasından kaçının

BM Sekreteri: Suriye'deki durumun kontrolden çıkmasından kaçının

BM Genel Sekreteri Guterres, Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesini Suriye'deki durumun kontrolden çıkmasından kaçınmaları konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye konusunda Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin büyükelçilerine, "Şu anki çıkmazın riskleri konusundaki derin endişelerini" ve "durumun kontrolden çıkmasının önlenmesi ihtiyacını" ilettiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’yı ‘uyaran’ Guterres, "Unutmamalıyız ki, en nihayetinde, çabalarımız Suriye halkının çektiği korkunç acıyı sonlandırma üzerine olmalı" ifadelerini kullandı.

ABD ve müttefikleri, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde kimyasal saldırı düzenlediğini iddia ederek, Suriye'ye askeri müdahale için yoğun bir çalışma yürütüyor.

Guterres ayrıca, yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nde kimyasal saldırı iddialarının araştırılması için bir karara varılamamasından üzüntü duyduğunu söyledi.

ABD'nin devreye soktuğu kimyasal saldırı iddialarının araştırılması için BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu tasarıyı Rusya veto etmişti. Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ABD'nin bu tasarıyı 'Suriye'ye karşı müdahale için bahane olarak kullandığını’ söylemişti.