BM raporu: Rusya ve Türkiye, Suriye'de savaş suçu işliyor

BM raporu: Rusya ve Türkiye, Suriye'de savaş suçu işliyor

Birleşmiş Milletler komisyonu raporunda Rusya'nın hava saldırılarında Suriye'deki sivilleri öldürdüğü, Türkiye'nin desteklediği cihatçı çetelerin ise cinayet işlediği ve yağmalama yaptığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişleri, Suriye'ye ilişkin hazırladıkları raporda Rusya’nın Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarında sivilleri öldürdüğünü, Türkiye’nin ise bölgede desteklediği güçlerin Kürt bölgelerinde cinayet işlediğini, yağmalama yaptığını belirterek bu durumun Moskova ve Ankara tarafından savaş suçu işlendiği anlamına gelebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler komisyonu tarafından hazırlanan ve son 8 ayı kapsayan raporda Rusya'nın gerçekleştirdiği hava saldırılarında sivillerin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi. Raporda Türkiye'nin Suriye'de desteklediği cihatçı güçlerin de "Kürt bölgelerinde cinayet işleyip, yağma yaptığı" tespiti yer alırken "bu durumda Rusya ve Türkiye hükümetlerinin savaş suç işlemiş olduğu" ifadesi kullanıldı.

Raporda, Türkiye'ye geçen sene Resulayn'da 11 sivilin ölümüne sebep olan hava saldırısını inceleme çağrısında da bulunuldu.