BM: Organize suç örgütleri ve cihatçı örgütler bağlantılı

BM: Organize suç örgütleri ve cihatçı örgütler bağlantılı

BM Bölgeler Arası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü, organize suç örgütleri ve cihatçı terör örgütleri arasındaki bağı tartıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, organize suç çeteleriyle terörizm arasındaki bağlantılar ele alındı.

BM’ye bağlı çeşitli ajansların üst düzey temsilcileri, 15 üyeli konseye, organize suç çeteleriyle çeşitli terör örgütlerinin bağlantılarıyla ilgili bilgi verdi.

‘BM Bölgeler Arası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü’ (UNICRI) yetkilileri, organize suç çeteleriyle terör örgütlerinin bağlantılarının endişe verici bir şekilde arttığını kaydetti.

Organize suç ve terörizm arasındaki bağlantılar konusunda uzun süredir çalışan UNICRI uluslararası danışmanı Tamara Makarenko, terör örgütleri ve organize suç çetelerinin aynı taktik ve uygulamalarla yönetildiklerini kaydederek iki grubunda benzer alanlarda çalıştıklarını belirtti.

IŞİD BAĞLANTISI

VOA'nın haberine göre terörist grupların operasyonlarını finanse etmek için yasadışı yollara başvurduğunu kaydeden Makarenko, IŞİD terör örgütünün amaçlarına ulaşmak için kaçakçılık ve kaçak mal satışından gelir elde edebileceğini çok önceden görüp bu yönde operasyonlar yaptığını belirtti.

Makarenko, organize suç çeteleriyle teröristlerin en önemli buluşma noktalarının tutuklu yada hükümlü olarak bulundukları cezaevleri olduğu belirtti. Cezaevlerinde teröristler ve organize suç örgütleri arasında karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı, iki tarafın da kendi örgütsel çıkarları için bazı operasyon planlamalarının cezaevlerinden yapıldığını kaydetti. Organize suç çeteleriyle terörist guruplar arasındaki bağlantıların ciddi bir küresel bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

UNICRI uzmanı Makarenko, uluslararası toplumun, terörle mücadele ve suç gruplarına karşı mutlaka ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Direktörü Yury Fedotov, uluslararası terörizm ile organize suç arasındaki bağlantı konusundaki görüşlerini güvenlik konseyi üyeleriyle paylaştı.

Teröristler ve organize suç çetelerinin yine uluslararası deniz hukukundaki boşluklardan yararlanarak korsanlığa soyunup çok büyük gelirler elde ettiğini kaydeden Fedetov, Somali’de El- Shabab ve El- Kaide’nin Arap yarımadasındaki faaliyetlerini, tezlerine örnek korsanlık operasyonları olarak gösterdi.