BM önünde nöbet tutan İranlı Derya'dan haber alınamıyor

BM önünde nöbet tutan İranlı Derya'dan haber alınamıyor

Ailesi tarafından şiddet gördüğü için Türkiye'ye kaçan ve buradan başka bir ülkeye gidebilmek için BM önünde eylem yapan Derya'dan haber alınamıyor. Polis Derya'yı, eylemine devam etmesi halinde sığınma evine göndermekle tehdit etmişti.

İran’da ailesinden gördüğü şiddetten kaçarak Türkiye’ye gelen, başka bir ülkeye bir ülkeye gitmek için yaklaşık bir aydır Ankara’da bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) önünde oturma eylemi yapan Derya'dan haber alınamıyor. 

BM’deki ilgililerin verdiği bilgiye göre, polis tarafından götürülen Derya’dan iki gündür haber alınamıyor.

POLİS TARAFINDAN TEHDİT EDİLMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, sığınma evine yerleştirme talebini daha önce sığınma evinde gördüğü şiddet nedeniyle reddeden ve Türkiye’de can güvenliği olmadığı için biran önce gitmek isteyen Derya’yı oturmaya devam etmesi halinde polisler tarafından götürüleceğini söyleyerek tehdit etmişti.

Dün akşam Derya’yı ziyaret etmeye giden bir kadın Derya’nın nöbet tuttuğu yerde olmadığını görünce UNCHR önündeki kolluğa sordu. Kolluk ise birilerinin Derya’yı alıp götürdüğü fakat kim tarafından götürüldüğünü bilmediklerini söyledi.

AVUKATLAR BİLGİ ALAMIYOR

Derya’nın müdafiliğini yapan avukatlar, UNCHR, Göç İdaresi, karakolları aradıklarını fakat hiçbirisinden Derya’nın bulunduğu yere ilişkin bir bilgi alamadıklarını söyledi.

Ekmek ve Gül sitesine bilgi veren Ankara Barosu avukatı Ayşe Çelik ise, Birleşmiş Milletler’in, İnsan Kaynağı Geliştirme Vakfı’nın (İKGV) ve Göç İdaresi’nin konu ilgili bilgisi olmadığını aktardığını söyledi.

Polisin götürdüğü iddiası üzerine Derya’yı emniyette aradıklarını anlatan Çelik, herhangi bir sığınma evine yerleştirildiği takdirde Derya’nın telefonunu kullanabileceğini dile getirdi. Çelik, ilgili kurumlardan bilgi alamadıklarını belirterek, “Derya’nın oturma eylemi yaptığı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yakınlarındaki Yıldız Karakolu’ndan ulaşamadık. Emniyetten de Derya ile ilgili bilgi yok. Şu an ilçe karakollarına bakıyoruz. Umarım İdari Gözetim Merkezi’ne götürmemişlerdir” diye konuştu.

DAHA FAZLA