BM: Mursi'nin ölümü devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir

BM: Mursi'nin ölümü devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Mısır’ın devrik eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ölümü hakkında değerlendirmede bulundu. Yapılan açıklamada “Devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Mısır'daki cezaevi koşullarının devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin doğrudan ölümüne yol açmış olabileceğini vurgulayarak, "Mursi'nin bu çileli şartlara maruz kaldıktan sonraki ölümü, devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir" ifadesini kullandı.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM Keyfi Gözaltı Üzerine Çalışma Grubu, yaptığı ortak yazılı açıklamada, "Dr. Mursi, özellikle Tora Cezaevi'nde beş yıl alıkonulduğu sırada, sadece acımasız olarak nitelendirilebilecek koşullarda tutuldu" ifadesi kullanıldı.

Mursi'nin ölümü devlet destekli keyfi bir cinayet olabileceğine vurgu yapan insan hakları uzmanları, ülkedeki cezaevi koşullarının binlerce daha fazla mahkumun sağlığını ve hayatını ciddi risk altında bıraktığı uyarısında bulundu.

Uzmanlar, raporda, "Mursi'nin bu çileli şartlara maruz kaldıktan sonraki ölümü, devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir" ifadesine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Mısır'da darbeyle görevinden alınan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Söz konusu duruşmada Mursi "casuslukla" suçlanacaktı.

Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından Mısır genelinde olağanüstü hal ilan edildi.