BM: Mali'de kabileler arası çatışmalarda 580 kişi öldü

BM: Mali'de kabileler arası çatışmalarda 580 kişi öldü

BM, Afrika'da Sahel Bölgesi'ndeki silahlı çatışmalar nedeniyle bu yıl şu ana kadar 500'den fazla Malili sivilin öldüğünü açıkladı.Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Michelle Bachelet, Mali'de bu yıl şu ana kadar 500'den fazla sivilin öldüğüu söyledi.

BM, son aylarda Peulh ve Dogon kabileleri arasında şiddetli çatışmaların arttığını bildirdi. Çatışmaların, kabileler tarafından oluşturulan milisler arasında yaşandığı kaydedildi.

Örgütün Mali'deki Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun süresini gelecek hafta uzatması bekleniyor.

Bachelet, Fulani ve Dogon kabilelerinin kendilerini korumak için oluşturduğu etnik milislerin insan öldürdüğüne, büyükbaş hayvan çaldığına, tahıl ambarı yağmaladığına ve ev kundakladığına dikkat çekti. Bachelet, bölgede şiddettin arttığını sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Ocak 2020'de yayınlanan raporunda, artan saldırılarla birlikte Orta Sahel'de 4,3 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyacı olduğu vurgulanıyordu.

Mali'de Mart 2012'de gerçekleşen askeri darbenin ardından kuzey bölgelerinin büyük bir bölümünün kontrol eden silahlı gruplar ülkenin tamamını kontrol etmek amacıyla güney ilerlemeye başlamıştı. Orta Sahel'de o dönemden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Bölgede farklı toplumsal ve etnik gruplar ve cihatçılar ve hükümetin yanı sıra faaliyette olan çeşitli silahlı gruplar arasında da çatışmalar yaşanıyor.