BM: Irak’taki protestolarda 424 kişi hayatını kaybetti

BM: Irak’taki protestolarda 424 kişi hayatını kaybetti

BM, Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerde 424 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9 bine yakın kişinin de yaralandığını duyurdu.

BM (Birleşmiş Milletler) Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI); 5 Kasım-8 Aralık tarihleri arasındaki raporunu açıkladı. 183 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırılan rapora göre, söz konusu tarihler arasında Irak'ta 170 kişi öldü, 2 bin 264 kişi yaralandı.

Ülkede eylemlerin başladığı 1 Ekim'den bu yana ise toplam 424 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 758 kişi de yaralandı.

ÖLÜ SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR

Hükümetin, UNAMI ile hastanelerin gösterilerde yaralanan veya ölenlere dair resmi istatistiksel verilerini paylaşmadığı için ölü sayısının çok daha fazla olabileceğine işaret edildi.

EYLEMCİLERE KARŞI AŞIRI GÜÇ KULLANIMI

Ülkede insan hakları ihlalleri ve istismarlarının devam ettiği hatırlatılırken, güvenlik güçlerinin halka karşı ‘kanunsuz, uygunsuz ve aşırı güç kullanımının’ sürdüğü, tutuklanan kişilere ise kötü muamelede bulunulduğu ve usule ait haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

Irak'ta 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Başta başkent Bağdat olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde süren gösteriler üzerine Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

[ih2]