BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya çok kutuplu değil kaotik

BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya çok kutuplu değil kaotik

UNESCO 40. Genel Konferansı için Paris'te bulunan Guterres, basına yaptığı açıklamada, "Çok taraflı bir dünyada yaşamıyoruz, daha çok kaotik bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un evsahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Paris Barış Forumu başladı. İki günlük forumun açılış töreninde konuşan Macron, "küresel sistemin eşi görülmemiş bir kriz içerisinde olduğunu" belirterek dünya sorunlarının çözümü için "yeni işbirliği yollarının bulunması ve ittifakların kurulması" gerektiğini söyledi.

Ülkeler ve halklar arasındaki eşitsizliklerin "Uluslararası sistemin koruyucusu ülkeler içerisinde dahi milliyetçiliğin ve tek taraflılığın yeniden doğmasına neden olduğunu" ifade etti. Macron'un geçen hafta The Economist dergisinde yayımlanan bir röportajında ABD ile koordinasyon eksikliğine işaret ederek sarf ettiği "NATO'nun beyin ölümüne tanıklık ediyoruz" sözleri çok tartışılmıştı. 

Uluslararası kurumların işlevsizliğine ilişkin bir değerlendirme de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten geldi.

Forum ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 40. Genel Konferansı için Paris'te bulunan Guterres, basına yaptığı açıklamada "Maalesef, büyük güçler arasındaki ilişkilerin iyi olmadığı, BM Güvenlik Konseyi'nin işlevsiz olduğu bir dünyada yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Çok taraflı anlayışa sahip olunmadığı için Suriye, Libya gibi krizlerde tıkanma yaşandığı mesajını veren Guterres, "Çok taraflı bir dünyada yaşamıyoruz, daha çok kaotik bir dönemden geçiyoruz" şeklinde konuştu.