BM: Covid-19 nedeniyle küresel turizm 1,2 trilyon dolar kaybedebilir

BM: Covid-19 nedeniyle küresel turizm 1,2 trilyon dolar kaybedebilir

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı, turizmde yaşanan durgunluğun daha uzun sürmesi halinde sektörün yaşayacağı kaybın çok daha fazla olabileceği hususunda uyarı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD); yeni tip koronavirüsün (Covid-19) son 4 ayda neden olduğu ekonomik düşüşün etkisiyle dünya turizm sektörünün bu sene 1,2 trilyon dolar kayba uğrayabileceğini duyurdu.

UNCTAD'ın yeni raporunda, Covid-19'un dünya genelinde turizme etkisine dair öngörüler paylaşıldı.

Raporda, salgının mart ayından bu yana yol açtığı ekonomik düşüşün etkisiyle dünya turizm sektörünün 2020'de 1,2 trilyon dolar kayıp yaşayabileceği, bunun da küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,5'ine karşılık geldiği belirtildi.

'KÜRESEL KAYIP 2,2 TRİLYON DOLARA ÇIKABİLİR'

Raporda, uluslararası turizmde yaşanan söz konusu durgunluğun 8 ay daha sürmesi durumunda sektördeki küresel kaybın, 2,2 trilyon dolara çıkabileceği uyarısı yapıldı.

UNCTAD, uluslararası turizmde olacak 12 aylık bir aranın (2021 Mart ayına kadar) ise en kötü tabloda 3,3 trilyon dolar (Küresel GSYİH'nın yüzde 4,2'si) kayıp anlamına gelebileceği öngörüsünde bulundu.

Raporda, en iyimser tabloya göre, dünyanın iki önemli turizm ülkesi Jamaika'nın GSYİH'nın yüzde 11'ini, Tayland'ın ise yüzde 9'unu kaybedeceği öngörüsü yer aldı. Kenya, Mısır, ve Malezya gibi turizmin öne çıktığı ülkelerde ise GSYİH'de yüzde 3 düşüş olabileceği kaydedildi.

'UÇUŞ TALEBİ YÜZDE 91 AZALDI'

Bunun yanı sıra, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise açıklamasında, küresel taşımacılıkta yolcu talebinin mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 91,3 azaldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'ne (UNWTO) göre son 20 yılda 3 kat artan ve birçok ülke ekonomisinin bel kemiği olan turizm, dünya genelinde milyonlarca insanın geçim kaynağı olma özelliği taşıyor.