Bloomberg: Yabancı yatırımcı Türkiye'de kapana kısıldı

Bloomberg: Yabancı yatırımcı Türkiye'de kapana kısıldı

Döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin Bloomberg'de yayınlanan bir haberde, dört bankacının tanıklıklıklarına yer verildi. Bankacılar, "Yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz oldu" dedi.

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, Türkiye'nin yerel seçimlere günler kala yabancı yatırımcılar için Türk Lirası (TL) satmayı neredeyse imkânsız hale getirdiğini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, isminin açıklanmasını istemeyen dört bankacı "Yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz olduğunu" söyledi.

"JP Morgan dahil pek çok bankanın yatırımcılara TL satması çağrısı sonrası bir haftadır Türkiye'deki holdinglerden çekilmeye çalışıyordu” diyen yatırımcılar, “Türk bankaları üzerindeki likidite baskısı nedeniyle Türkiye'den çıkmak isteyenler kapana kısıldı” dedi.

Cuma günü TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK); ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan hakkında inceleme başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dövizle ilgili provokatif eylemler içine girenler çok ağır bedel ödeyecek" diye tehdit etmişti.

Özetle, bankaların swap işlemlerinin kısıtlanması yatırımcıyı zor durumu soktuğu kaydedildi.

Bloomberg'e göre, doların TL karşısındaki değer kaybı ile şimdilik işler yolunda görünüyor.

Londra'daki Manulife Asset Management şirketinden analist Richard Segal, "Türkiye geçen yaz yaşananlardan (TL'nin ani değer kaybı) dersini aldı ve bir kez daha işlerin kontrolden çıkmasına izin vermeyecek” yorumunu yaptı.

DAHA FAZLA