'Bizimki'ler ve dağılan evler, özgürlük ellerinde!

'Bizimki'ler ve dağılan evler, özgürlük ellerinde!

"Bizimki ise, kıpır kıpır bir fasulye.. Üstelik oldukça eğlenceli ve elbette çok çok fazla meraklı. 'Bizimki'nin merakı ve enerjisi ise hiçbir zaman bitmiyor. Hangi koşulda olursa olsun, tohumdan ilk baş verdiği zamanki enerjisini koruyor. Koşuyor, eğleniyor, başına bin bir türlü iş geliyor ama o yine de vazgeçmiyor..."

Umut Dağlar

Her çocuk bambaşkadır. Bu bambaşkalıklarına rağmen ise çoğu bir noktada birbirine çok benzer: Kıpır kıpır olmak!

Çocukluk harekettir çünkü. Bir kelebeğin peşinde koşmak yetişkinlerin dünyasında romantik bir filmin karesi olabilir ama çocuklar için rengarenk bir günün en güzel anlarından biridir. Meraktır; toprağı, doğayı keşfetmenin merakı. Ve dizginlenemez ! Eğer biz her şeyi bilen büyükler olarak onların meraklarının üstüne asfalt çekmezsek... Hem de en pürüzsüz olanından, en güzel çocuğu meydana getirmek için olanından...

"Bizimki" ise, kıpır kıpır bir fasulye.. Üstelik oldukça eğlenceli ve elbette çok çok fazla meraklı. "Bizimki''nin merakı ve enerjisi ise hiçbir zaman bitmiyor. Hangi koşulda olursa olsun, tohumdan ilk baş verdiği zamanki enerjisini koruyor. Koşuyor, eğleniyor, başına bin bir türlü iş geliyor ama o yine de vazgeçmiyor.

Yorulmak nedir bilmeyen birisi "Bizimki". Bir kuşun ağzındayken bile yaşam sevincini yitirmiyor. Durmadan inatla rengarenk hir öyküyü oradan oraya zıplayarak çocuklarımızın önüne diziyor.

Eğlenceli ve merak dolu "Bizimki"nin hikayesi çocuklarımıza ise aslında kendi hikayelerini anlatıyor. Meraklı ve kıpır kıpır çocuklarımıza onlardan aldığı mesajı tekrar iletiyor: Merak etmekten vazgeçmeyin ve koşun !

"Bizimki''nin hikayesi oldukça tanıdık: Duvarlara durmadan çizilen resimlerde, bir mutfağın darmadağın oluşunda, bir köpekle yapılan çamur banyosunda, darmadağın olan bir evin kapısından çıkıp özgür bir sokakta...

Biz 'büyüklerin' sinir krizleri, asla bitmeyen kuralları, tertipli ve düzenli evlerine karşılık cevabı ise kitabımız çoktan vermiş bile:

Bazıları yerinde duramaz.

Önce kımıldamaya başlar,

sonra kıpırdanmaya

ve sonunda da zıplamaya…

İşte Bizimki de böyle biriydi!

Bilsen başına neler neler geldi…

Başına ne gelirse gelsin kıpırdamaktan, zıplamaktan, merak etmekten ve eğlenmekten vazgeçmeyen bizimkilere...

KÜNYE: Bizimki, Şermin Yaşar, Resimleyen: Elif Balta Parks, Doğan Egmont Yayıncılık, 2019, 36 Sayfa.

DAHA FAZLA