"Bize asker değil silah gönderin"

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelede için kara desteğine ihtiyaç duymadıklarını söyledi. Masum “bize gereken silah ve neyi nasıl yapacağımızı bilmek” dedi.

(İleri - Dış Haberler) Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum Irak'ta kara müdahalesinin gerekli olmadığını ama uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Masum yaptığı açıklamada Irak ile ABD arasında bir ortaklaşma sağlanırsa, IŞİD'in süratle yenilgiye uğratılabileceğini dile getirdi.

IŞİD'e karşı savaşmak için uluslararası destek çağrısı yapan Fuad Masum,CNN'e yaptığı açıklamada Irak'taki durumun oldukça hassas ve kırılgan olduğunu belirtti. IŞİD'in Irak'ta başarılı olması durumunda tehdidin diğer ülkelere yayılacağının da altını çizdi.

Irak Cumhurbaşkanı, uluslararası desteğin içeriğine yönelik de açıklama yaptı. Masum “bizim yol gösterilmeye, neyi nasıl yapacağımızı bilmeye ve anlaşmalarla elde edilebilecek bazı özel silahlara ihtiyacımız var ” şeklinde konuştu. “Karada askere ise ihtiyaç duymayız” diye ekledi.

“SURİYE'YE DE MÜDAHALE ŞART”

Irak için destek açıklamalarının ardından işin Irak'la bitmeyeceğini belirten Fuad Masum başarıya ulaşılabilmesi için Suriye'ye de müdahale edilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Irak'ta başarıya ulaşılsa bile IŞİD'in Suriye'yi ele geçirmesi durumunda tehlikenin devam edeceğini söyleyen Masum tehdidin Suriye'deki diğer “güçlerle” ortaklaşarak ortadan kaldıracağının altını çizdi.

BARZANİ: “OĞULLARINIZI YOLLAMAYIN”

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Fuad Masum'a benzer açıklamalar yaptı. ABD Senatörü Carl Levin ile yaptığı görüşme sırasında Barzani “Biz ABD'den ve dünya uluslarından Kürdistan'a oğullarını yollamalarını istemiyoruz” dedi. Barzani bölgede güvenliği sağlamak için ihtiyaç duydukları şeyin Kürdistan halkı ve peşmergelere askeri ve insani yardımın sağlanması olduğunu belirtti. 


ABD Başkanı Barack Obama IŞİD'le mücadele stratejilerini Çarşamba günü duyuracaklarını açıklamıştı. Bölgeye asker göndermek gibi bir düşüncelerinin olmadığına vurgu yapan Obama Fuad Masum'un dillendirdiği akıl ve silah desteğini sunacaklarına da ilişkin ifadeler kullandı.


Obama “Sahadaki Irak ve Kürt askerlerini desteklemek için hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir girişimin parçası olacağız. Iraklıların bir plan oluşturmasına yardım edeceğiz ki IŞİD’ın ele geçirdiği yerleri tekrar kazanmaya başlasınlar." şeklinde konuştu.