Birleştirilen Gezi davasında ilk duruşma: 'Bu bir siyasi intikam davası'

Birleştirilen Gezi davasında ilk duruşma: 'Bu bir siyasi intikam davası'

Birleştirilen Gezi ve çArşı davaları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma öncesi Çağlayan'da gerçekleştirilen basın açıklamasında "Gezi umuuttur, umut yargılanamaz" denildi.

Görsel çizimi: Nazım Dikbaş

İleri Haber - Ersan Kınık

Üçüncü kez görülen Gezi Davası'nın ilk duruşması bugün yapıldı. Duruşmada, çArşı sanıklarının avukatları davaların ayrılmasını talep etti ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Bunun üzerine çArşı avukatları davadan çekilme kararı alarak salonu terk etti. Dava 26 Kasım’a ertelendi.

Gezi Direnişi'ne ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu, ayrıca Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı'nın da yargılandığı 52 sanıklı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. ABD’li akademisyen Henri Barkey'nin de eklendiği dava kapsamında 52 kişi ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' olmakla suçlanıyor.

Önceki duruşmalarda her iki dava da beraat kararıyla sonuçlanmış, ancak beraat kararları bozulup sanıkların yeniden yargılanmasına hükmedilmişti. Gezi Parkı davası kapsamında Kavala’nın tahliyesine hükmedilmişti ancak Kavala cezaevinden çıkamadan tekrar gözaltına alınıp yeniden tutuklanmıştı. Beraatla sonuçlandığı halde aralarında bağ bulunduğu gerekçesiyle kararları bozulan Gezi Parkı ile çArşı Grubu davaları geçen temmuz ayında birleştirilmişti.

'GEZİ UMUTTUR, UMUT YARGILANAMAZ'

Gezi davası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Duruşma öncesi İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasına Geziyi Savunuyoruz, Taksim Dayanışması, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP eski Milletvekili Melda Onur, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekilleri Zeynel Özen ve Züleyha Gülüm ile Sol Parti Meclis Üyesi Alper Taş'ın yanı sıra Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve Sami Elvan da katıldı.

Çağlayan'daki basın açıklamasında "Gezi umuuttur, umut yargılanamaz" pankartı açıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar'ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Gezi Direnişi bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umududur. Gezi'yi suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz. Biliyor ve inanıyoruz ki; Gezi hep haklı! Gezi umuuttur, umut yargılanamaz."

Mahkeme salonunun tamamen dolduğu duruşmayı, İngiltere, Hollanda, Danimarka, Fransa, İsviçre, Almanya konsolosluklarından temsilciler, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ve hak örgütleri de izliyor. 1438 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala duruşmaya Silivri Cezaevi'nden SEGBİS ile katılıyor.

'DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ USUL HUKUKUNA AYKIRIDIR'

Mahkeme başkanının usul üzerine itiraz olup olmadığını sormasının ardından Avukat Ali Rıza Dizdar söz aldı. Dizdar, "Biz çArşı davası olarak bilinen ve bilhassa kadın, çocuk ve insan hakları konusunda duyarlı olan müvekkilerimizi temsil ediyoruz. Dosyaların birleştirilmesi usul hukukuna aykırıdır" dedi.

Dosyalarının birleştirilmesine tepki gösteren Dizdar, "Sizin olmadığınız bir günde, adli tatilde, bizim yazılı beyanlarımız yokken ve bu dosya ile birleştirilmesi istenen dosyadaki deliller de bilinmeden birleştirildi. Biz çArşı'yı mı anlatacağız, onlar ne anlatacak? Sonra çArşı her şeye karşı" diye konuştu.

çArşı'nın avukatlarından Ömer Kavili ise "Savunma avukatlarına birleştirme talebiyle ilgili beyanlarını sordunuz.Diğer mahkeme buradan dosya istedi mi? Yok. Diğer mahkeme istiareye mi yattı? Bu doğrudan doğruya siyasi bir müdahale olduğu izlenimi veriyor" dedi.

Kavili şöyle devam etti: 

"Osman Kavala bir onurdur. Onun ne ilgisi var Çarşı davasıyla? Bizim beyanda bulunmamız için hakim sıfatıyla bizden görüş isteyebilmeniz için önce dosyadaki delillere erişim hakkı sağlamanız gerekir.

Yargı kültürü yok edildi. Bu dava yargılama değil, siyasi bir linç, siyasi bir intikam davasıdır. Siz üç hakimden yargı kültürüne sahip çıkmanızı istiyorum.

Bize verilen süreyi ihlal eden siz değilsiniz. İstanbul 30. ACM'nin kaçak hakimidir.

Kendi kararınızın arkasında durmak suretiyle bu birleştirme kararının hukuka aykırı olduğunu tespit etmenizi istiyoruz. Birleştirme kararının ortadan kaldırılmasını, Çarşı davasının ayrılarak bu mahkemede devam etmesini talep ediyoruz."

çArşı'dan Cem Yakışkan'ın avukatı Ersan Şen da duruşmada söz alırken "Birleştirme kararına ilişkin beyanda bulunmamızı istediniz. Meselenin siyasi tarafıyla meşgul olacak değilim. Amacım şeklen değil esasen yargılamaya katkı sağlamak. Adil yargılanmaya değil dürüst yargılamaya inanıyorum" ifadelerini kullandı.

DOSYALARIN AYRILMASI TALEBİ

Duruşmada söz alan Mine Özerden'in avukatı Tuğçe Duygu Köksal, birleştirme aşamasında yaşanan hukuksuzları özetlerken "Bu durum yargının dürüst ve tutarlı ileriletilmesine engeldir" dedi.

Köksal, "Hukuki ve fiili deliller somut şekilde ortaya konmadan ne dar ne geniş bağlantısı kanunumuzdaki usule uygun değildir. Benim müvekkilim bu sanıkların varlığından haberdar değil" diye konuştu.

Kavala hakkında verilen karara ilişkin hazırlanan iddianamenin polis fezlekeleri doğrultusunda yazıldığını belirten Av. Köksal şöyle devam etti:

"AİHM'in Kavala kararında savcının herhangi bir delillendirme yapmadığı, iddianamenin yeniden kıymetlendirme adı altında polislerin hazırladığı fezlekeler doğrultusunda yazıldığını ortaya konmuştu.

Birleştirilme kararının hukuka aykırılığının tespit edilip bu karardan dönülmesi, dosyaların ayrılıp ayrı yargılama yapılmasını talep ediyorum."

'HEM HUKUKSUZ HEM DE İŞKENCE'

Duruşmada söz alan Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar da dosyaların ayrılması talebinde bulunurken, "Hem çArşı hem diğer davada şahıs ve olay yönünden hiçbir bağlantı yoktur. İki dava birbirinden tamamen ayrıdır" dedi.

Av. Bayraktar, "Müvekkilim için 51 kişinin yargılanacağı birbirinden farklı üç olayla yargılamaya gidiliyor. Bu hem hukuksuzdur hem de işkencedir" diye konuştu.

AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Edip Şahiner, dosyaların ayrılması yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Verilen ara sonrası açıklanan kararda, dosyaların ayrılma talebi reddedildi.

Mahkeme heyeti tarafından taleplerinin reddedilmesi üzerine avukatlar salonu terk etti.

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Mahkeme, oyçokluğuyla Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava, 26 Kasım 2021’e ertelendi.