Birleşik Metal-İş: 'Kırmızı gömleklerimizi giymenin zamanı gelmiştir!'

Birleşik Metal-İş: 'Kırmızı gömleklerimizi giymenin zamanı gelmiştir!'

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, kıdem tazminatı hakkını gasp etmeye yönelik tehditin yakınlaştığına dikkat çekerek, "Sendikalarımız için kırmızı gömleklerimizi giymenin zamanı gelmiştir" uyarısında bulundu.

Kıdem tazminat hakkını gasp etmeye yönelik tehditin yakınlaştığına dikkat çeken DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS); “Sendikalarımız için ‘kırmızı gömleklerimizi’ giymenin zamanı gelmiştir” uyarısı yaptı.

AKP ve MHP oylarıyla aceleyle onaylanarak meclisten geçirilen “11. Kalkınma Planı” torbasının içinde kıdem tazminatlarının fona devredilmesi de yer alıyor.

Ekonomik krizin itirafı niteliğinde olan, faturasının da işçi-emekçilere kesileceğinin alenen sırıttığı ‘kalkınma torbasında’ kıdem tazminatı konusu şöyle formüle edilmişti: “Bireysel hesaplara dayalı kurulacak olan kıdem tazminatı fonunun, sistemde kalış süresi yeniden ele alınarak Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre edilmesi…”

Burada ifade edilenin açıkça kıdem tazminatlarını bireysel emeklilik sigortası ile birleştirilme adı altında gasp etme anlamına geldiğini belirten BMİS, sendikalara hazır olma çağrısı yaptı.

BMİS’in açıklaması şöyle:

'KIRMIZI GÖMLEKLERİMİZİ GİYMENİN ZAMANI GELMİŞTİR'

“Bu gelişme kırmızı alarm demektir ve tehlikenin iyice yaklaştığını göstermektedir. Sendikamız için ‘kırmızı gömleklerimizi’ giymenin zamanı gelmiştir.

Çünkü neredeyse yüzyıla yakın zamandan beri elimizde olan bir hakkımıza el konulmak istenmektedir. Oysa bu hak bizden önceki kuşakların büyük mücadelelerle adeta söke söke elde ettiği, geliştirdiği ve elimizde kalan son kalemizdir.

Kıdem tazminatlarımız bizler için birikmiş emeğimizin kısmen karşılığıdır.

İşverenlerin keyfi işten çıkarmalarına karşı caydırıcı bir etkendir.

İşçilerin yıpranmışlığının bedeli ve liyakatının karşılığıdır.

İşsiz kalan işçinin bu zor döneminde geçimini temin etmesi için bir dayanaktır.

İşçinin emekliliğinde aldığı bir ikramiye gibidir.

Ücretlerin son derece düşük olduğu ülkemizde ücretin ödenmeyen kısmıdır.

'EN SERT CEVABI VERECEĞİMİZDEN KİMSENİN  KUŞKUSU OLMASIN'

Şimdi bizden bütün bu kazanımlarımızdan vazgeçmemizi ve tazminatlarımızın fona devredilerek hiç edilmesini onaylamamızı bekleyenlere gereken en sert cevabı vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

İşvereni kıdem tazminatı vermekten kurtaran, işçinin işten çıkartıldığında kıdem tazminatı almasını engelleyen, üstelik en az 15 yıl bu tazminatı almaktan alıkoyan veya ancak emekli olduğunda yararlanabileceği ve bunu da miktar olarak şimdiki miktarın üçte biri oranında elde edebileceği bir sadakaya dönüştüren bu tasarıyı şiddetle reddediyoruz.

Amaçları bellidir; İşverenleri yük olarak gördükleri kıdem tazminatından kurtarmak ve işçilerin bu hakkını da gasp ederek tamtakır ettikleri kasalarına yeni kaynak yaratmak.

Buna müsaade etmeyeceğiz. DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak kıdem tazminatlarımızın yok edilmesi anlamına gelecek bu fon hazırlığı karşısındaki tavrımız çok nettir ve bu kararlılığımızı tüm kamuoyu nezdinde hatırlatmayı bir görev addediyoruz.”