Birleşik Krallık’taki yarasalarda yeni bir koronavirüs keşfedildi

Birleşik Krallık’taki yarasalarda yeni bir koronavirüs keşfedildi

Dünya genelinde en az 4 milyon 130 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüsün bir türü daha Birleşik Krallık’taki yarasalarda keşfedildi. Bu haliyle insanlara buluşmayacağı düşünülen virüsün mutasyon geçirmesi halinde etki alanının değişebileceği belirtildi. 

East Anglia Üniversitesi, Londra Zooloji Topluluğu ve İngiltere Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kamu Sağlığı Birimi Public Health England tarafından ortak şekilde yürütülen bir bilimsel araştırmada  "RhGB01" adı verilen yeni bir koronavirüs tespit edildiği bildirildi. 53 küçük nalburunlu yarasanın dışkı örneklerinden birinde bulunan yeni virüs, genom dizileme teknolojisi aracılığıyla tespit edildi. 

SARC-COV-2 İLE İLİŞKİLİ

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışmada, SARS (Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) hastalığıyla ilişkili "sarbecovirus" türü bir virüsün ilk defa Birleşik Krallık’taki nalburunlu yarasalarda görüldüğü vurgulandı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, araştırmada, “sarbecovirus" adı verilen koronavirüslerin bir alt grubunun, hem halen hayatımızı etkileyen SARS-CoV-2 ile hem de 2003 yılında kaydedilen SARS-CoV ile ilişkili olduğu belirtildi. Bilim insanları, bu yarasaların virüsü uzun süredir vücutlarında taşıdıklarını fakat ilk kez incelendikleri için söz konusu virüsün yeni keşfedildiğinin altını çizdi. 

Öte yandan araştırmacılar, yeni koronavirüsün bu haliyle insanlara bulaştığına ya da bulaşabileceğine dair henüz bir kanıt bulunmadığını söyledi. Londra Zooloji Topluluğu’nda görev yapan Profesör Andrew Cunningham, "Birleşik Krallık’taki virüs insanlar için tehdit oluşturmuyor çünkü reseptör bağlanma alanı, yani virüsün kaynak hücrelere kendini bağlayarak enfeksiyona neden olduğu kısmı, insan hücrelerini etkileyebilme kapasitesine sahip değil" dedi. Buna rağmen bilim insanları virüs mutasyon geçirdiğinde bu durumun değişebileceğini sözlerine ekledi.

 

DAHA FAZLA