Birleşik Kamu-İş'in TÜİK eylemine polis müdahalesi

Birleşik Kamu-İş'in TÜİK eylemine polis müdahalesi

TÜİK nünde eylem yapmak isteyen Birleşik Kamu-İş’e polis müdahale etti, üyeler gözaltına alındı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde eylem yapmak isteyen Birleşik Kamu-İş üyeleri polis tarafından engellendi. Halktv'nin aktardığına göre, polisin sert müdahalesinde 3 kişi gözaltına alındı.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepkiler sürerken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ankara'daki kurumun önünde eylem yapmak istedi. Ancak polis, TÜİK'in açıkladığı ve muhalefetin 'makyajlandığı' değerlendirmesini yaptığı rakamların protesto edileceği eyleme izin vermedi. Sert müdahalede bulunan polisin, üyeleri gözaltına aldığı öğrenildi. Olayda ayrıca, biber gazıyla müdahale edildiği bildirildi.

GENEL BAŞKAN DA GÖZALTINA ALINDI

Görüntü almak isteyen gazetecilerin de engellendiği müdahalede, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık da gözaltına alındı. Engellenen eylemde "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

‘SONUNA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Birleşik Kamu-İş'ten yapılan açıklamada, polisin müdahalesine tepki gösterilerek, "Hiçbir kuvvet anayasadan, bu cumhuriyetin yurttaşlarından üstün değildir" vurgusu yapıldı.

Sendika temsilcisi tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Bugün iktidarın borazanı haline gelmiş TÜİK, senin hakkını gasp ediyor farkında mısın? Sen anayasanın üzerinde yönetmeliklerin, üzerinde bir emiri yerine getiremezsin. Bugün kendi çocuğunun eğitim masraflarını karşılayamazken, eve gittiğinde o marketten çıkardığın fişi tek tek çizerken, bugün eğitimcilere yaptığınız şiddet tarihin en dip yerinde kayıtlı kalacaktır. Oradaki polis arkadaşlara seslendiğimizde, bizim fikrimizi sorgulaması, bizim bu ülkeye karşı sorumluluğumuzu sorgulaması; onların vicdanlarıyla hayatları boyunca çatışma yaşayacakları bir andır. Ülkenin acı tablosu, bizler gibi yoksulluk sınırının altında ücret alan polislerin eğitimcilere şiddet uygulayacak hale gelmesidir. Hiçbir kuvvet anayasadan, bu cumhuriyetin yurttaşlarından üstün değildir. Bugün uygulatılan emir kanunsuzdur. İster cumhurbaşkanı olun, ister vali olun, bu ülkenin hiçbir yurttaşından üstün değilsiniz. Bu, Türkiye tarihinde kara bir leke olarak kalacak talimatı yerine getirmişlerdir. Öğretmenlerin, memurların, işçilerin, emekçilerin temsilcilerinin üzerine biber gazı ile şiddetle müdahale etmişlerdir. Biz haklarımızı alana kadar, hatta buradan altını çiziyorum; bize o şiddeti uygulayanların ve o talimatı verenlerin çocuklarının bu ülkede daha özgür yaşayabilmesi için sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz."

BÜRO-İŞ SENDİKASI: ‘BUNUN HESABINI SORACAĞIZ’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ise yaptığı açıklamada, "Kamuya söylemek istiyoruz, en demokratik hakkımız olan basın açıklamasını bize yaptırmadılar. Bunun anlamı şu; cenaze burada, git cenaze namazını gölbaşında kıl, gel al. Böyle bir şey yok, cenaze namazı da cenaze başında kılınır. Biz de bu soyguna alet olan TÜİK'e tepki koymak, kamuoyuna sesimizi duyurmak için gittik biber gazı yedik, şiddet uygulandı. Gerçekten memurun durumu çok kötü. 6 aydır bekliyoruz, hala daha bizden gidiyor. Maaşlar pul oldu. Millet artık evdeki odalarını kiraya veriyor. Bu ülkede memurlar geçinemiyor. Böyle bir antidemokratik, faşizan uygulama olur mu. Ama yıkacağız bunu. Halkın, emekçinin tek örgütlü, güçlü yapısıyız. Bu düzeni yıkacağız, bunlara da hesabını soracağız" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 73,50 olarak hesapladığını duyurmuştu. Enflasyon oranını hem beklenenin ve hem de hissedilenin çok altında açıklayan kurumun madde sepetini de yayımlamayı durdurması tepkilere neden olmuştu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, gerçeklerden uzak veri açıkladığı gerekçesiyle Türkiye İstatistik Kurumu önünde bugün basın açıklaması yapacaklarını duyurmuştu. Açıklamada, “TÜİK’in istatistikleri gerçekçi rakamlarla açıklamaması, kamu emekçileri ve yurttaşların açlık ve yoksulluğa mahkûm edilmesine karşı mücadele edeceğiz. Bu ülkenin bir kurumu olduğunun bilincine varması için yarın TÜİK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirilecektir” denilmişti.

Valilik, Birleşik Kamu-İş üyelerine izin vermemişti.