Birleşik Kamu-İş: Emekçiler temel besin maddelerini bile karşılayamıyor

Birleşik Kamu-İş: Emekçiler temel besin maddelerini bile karşılayamıyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ülkenin ekonomik durumu ve AKP iktidarının ekonomideki politikalarıyla ilgili konuştu.

İleri Haber

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, emekçilerin temel besin maddelerini bile karşılayamadığını söyledi. Balık, “AKP iktidarının, resmi enflasyon oranlarındaki düşüş iddialarına karşılık gerçekler farklıdır. Eriyen maaşlar, artan borçlar, artan işsizlik ve gıda artışları emekçilerin gerçek gündemidir” dedi.

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Genel Başkanı Mehmet Balık, ülkenin ekonomik durumu ve AKP iktidarının ekonomideki politikalarıyla ilgili konuştu.

İktidarın ekonominin büyüdüğüne dair övünmelerini “masal” olarak niteleyen Balık, ülkede ekonomik ve sosyal sorunların her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti.

‘HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA EMEKÇİLER ÇARESİZ’

Balık, şunları söyledi:

AKP iktidarı, tarımdan sanayiye tüm emekçilerin ve emeklilerin tarafında olan bir politikası yoktur. Merkez Bankası’nın faiz indirmeleri ile döviz hızla yükselişe geçmiştir.  Ekonomisinin ikinci fiili parası olan dövizdeki her birimlik yükseliş, ülkemize ciddi enflasyon artışı olarak yansıtmaktadır. Bunu bilmemek için uzayda yaşıyor olmak gerekir.

Bütün dünyada tarım ve gıda ürünlerinde artışlar yaşanmaya başlanırken tarım ve gıda girdilerinin büyük ölçüde ithal edildiği gerçeği ortadayken göz göre göre gelmekte olan yeni felaket, tarım ve gıda enflasyonunda dünyadakinin çok üzerinde bir gerçek enflasyon patlamasının yaşanacağıdır.

Çiftçilerin borcu 180 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Oysa AKP iktidara geldiğinde 2.5 milyar lira düzeyindeydi. Borç 70 kat artmış. Çiftçilerin talebi kredi değil artık! Üretebilmelerini sağlayacak düzeyde destek ve borçlarının faizinin silinmesidir.

Ülkede otogaz, elektrik, benzin, mazot, doğalgaz ve gıdaya günlük zam gelmeye başladığı bir ortamda iktidarın açıkladığı enflasyon oranları gerçekçi değildir. Hayat pahalılığı karşısında emekçiler çaresiz durumdadır.

‘TEMEL GIDA FİYATLARI 10 AYDA YÜZDE 35,4 ARTTI’

Birleşik Kamu-İş’in yaptığı araştırmada, temel gıda fiyatlarının ekim ayında yüzde 7 oranında arttığını, yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 35,4, son bir yıllık döneminde ise yüzde 44,7 oranında artış yaşandığını da belirten Balık, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ekim ayında enflasyonunun yüzde 49,87'ye yükseldiğini açıkladığı bir ortamda Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre ise yüzde enflasyonun 19,89 olduğunu hatırlattı.

Balık, “AKP iktidarının, resmi enflasyon oranlarındaki düşüş iddialarına karşılık gerçekler farklıdır. Eriyen maaşlar, artan borçlar, artan işsizlik ve gıda artışları emekçilerin gerçek gündemidir. Emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma gelmiştir” dedi.

DAHA FAZLA