'Birileri para kazanacak diye okullar rant aracı olmaktan çıkarılmalı'

'Birileri para kazanacak diye okullar rant aracı olmaktan çıkarılmalı'

Okul kantinlerinde uygulanacak ‘okul gıda logosu’ uygulaması kantincilerin baskıları sonucunda bir yıl ertelendi.

Bu yıl ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalar için üç bakanlık yeni bir uygulama başlatmıştı.

Okul kantinlerinde öğrencilerin sağlığını tehdit eden ürünlere karşı geçtiğimiz Haziran ayında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ‘okul gıda logosu’ uygulaması başlatılmıştı. Bu yıl uygulanacak logo, tedarikçi firmaların ürünlerin üzerine logoları yetiştiremediği gerekçesiyle bir yıl ertelendi.

Okul kantinlerinde satılan sağlığa zararlı hazır ürünler yıllardır tartışma konusu oluyor. Bununla ilgili başlatılan çalışma Resmî Gazete’de yayınlanarak 16 Eylül’de yürürlüğe girecekti. Fakat yarının teminatı olan çocuklarımızın geleceği tedarikçi firma tarafından bir yıl ertelendi. Okullarda, çocukların sağlığına zarar veren fast food sektöründe kullanılan MSG kimyasalı birçok üründe kullanılıyor. Bu yıl bazı ürünlere yerleştirilecek okul logolu ürünlerin bazıları MSG kimyasalı bulunduğu için tartışma başlatmıştı. Bazı kantinciler çocukların sağlığına zarar veren ürünlerin logo ile tescillendiğini söylese de bazıları bu ürünlerin bakanlık tarafından tescillendiği için bir sorun olmadığını ileri sürüyor.

Milli Gazete'den Sezer Yılmaz'ın haberine göre, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise yaptığı açıklamada, bu uygulamanın ertelenmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, “Burada satılan zararlı ürünlerin önüne geçilmeli. Birileri para kazanacak diye öğrenciler, veliler, okullar rant aracı olmaktan çıkarılmalı” dedi.

DAHA FAZLA