Bireysel konkordato: Herkes başvurabilir mi?

Bireysel konkordato: Herkes başvurabilir mi?

Krizle birlikte, şirketlerin ardından bireysel olarak da başvuruları yapılmaya başlanan 'konkordato ilanı' cep yakıyor.

Son dönemde şirketlerin art arda ilan ettiği konkordatoya vatandaşlar da başvurabiliyor. Ancak başvuruda mahkemeye harç olarak ödenen ücret ise oldukça yüksek miktarda.

Dünya Gazetesi’nden Fahriye Şentürk’ün haberine göre, ilk bireysel konkordato başvurusunda bulunanlardan Zehra Şahin, mahkemeye 75 bin lira ödediğini söyledi.

Şirket hissedarı olan Şahin, şirket adına konkordato ilanı sürecinde üçüncü şahısların hiçbir şekilde korunmaması nedeniyle, şirkete kefil oldukları borçlardan kaynaklı bankaların gayrimenkullerini icra yoluyla satışa çıkarttığını ifade etti.

‘EKSİKLİK NEDENİYLE ŞAHIS KONKORDATOSUNA BAŞVURDUK’

Konkordato kararını da açıklayan Şahin, “Konkordato şirketin malını korurken şahsın malını korumadığı için ana projemizdeki eksikliği fark ettik ve mahkemeye müracaat ederek şahıs konkordatosuna başvurduk" dedi.

“Konkordato uygulamasında çok önemli bir boşluk var” diye devam eden Şahin, kendi avukatlarının ve bilirkişilerin kendilerini ikinci başvuruyu yapmaya yönlendirdiklerini ve bu kararı hakimlerle de konuşarak aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

’75 BİN LİRA ÖDEDİK’

“Bu başvuru için mahkemeye 75 bin lira harç ödemesi yaptık. Ana projemizi desteklemek için şahıs konkordatosuna başvurduğumuzu mahkeme fark etti. Bu başvuru ana konkordato davası dışında açıldı ancak, esasında ana dosyaya bağlı bir dosya. Bu sahsi davadan beklentim, mallarımızın icra yoluyla satılmadan, ana dosyaya bağlanması, tüm bu sürecin bir bütün içerisinde yürütülmesi. “

‘SIRADAN VATANDAŞ İÇİN MÜMKÜN DEĞİL’

Konkordato konusunda vatandaşın aklının karıştığını öne süren BLT Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Harun Bulut, sıradan vatandaşın borcundan dolayı konkordato talep etmesinin fiilen mümkün olmadığını vurguladı. Aynı zamanda emekli hakim de olan Bulut şunları söyledi:

Kısacası değişen yasa maddesindeki herhangi bir borçlu kavramı yeni yasadaki iflasa tabi olan ve olmayan borçlu kavramından daha geniş olmasına rağmen önceki yasa döneminde doktrin, yargı kararları veya iş dünyasında borçlu kavramına "sıradan vatandaş" dahil edilmemişken değişen hali ile yasadaki borçlu kavramına sıradan vatandaşı dahil etmek mümkün değildir.

‘BORÇTAN FAZLA BAŞVURU GİDERİ’

“Herhangi bir işletmesi olmayan Nazire ablamız kızı için 10.000 TL'lik çeyiz eşyası almış olsun veya Ali abimiz bankadan konut kredisi kullanmış olsun. Keza yasa gereği konkordato gider avansı tarifesi uyarınca başlangıçta ödenmesi gereken ve ödenmemesi durumunda talebin reddi sonucunu doğuran giderin ödenmesi düşünüldüğünde borçtan çok gider ödenmesi söz konusu. Şu tarih itibariyle bu avans iflasa tabi olan borçlu bakımından en az yaklaşık 35.000 TL. İflasa tabi olmayanlar için de aynı tarife geçerli olup bu bedelin indirilmesi istenebilir ise de bundan yapılabilecek indirim en fazla 15.000 TL'lik iflas gideri masrafında indirim olabilecektir. Buna konkordato harcını eklediğinizde durum daha ağırlaşacaktır. Sonuç itibariyle: yasadaki konkordato talep edebilecek borçlu kavramına "sıradan vatandaş" dahil değildir kanaatindeyim. 

DAHA FAZLA