Birecik ve Suruç’un sınır mahalleleri boşaltılıyor
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik başlattığı harekat üzerine sınır hattında sivil ölümleri artarken; Suruç ve Birecik'in sınır mahalleleri boşaltılıyor.
11-10-2019 19:48

Türkiye’nin Kuzey ve DoÄŸu Suriye’ye yönelik baÅŸlattığı harekat üzerine tüm sınır hattına yayılan çatışmalar ÅŸiddetlenirken; Suruç ve Birecik'in sınır mahalleleri boÅŸaltılıyor. Camilerden yapılan anonslarda halkın evlerini boÅŸaltması istendi.
Urfa'nın Suruç ilçesine baÄŸlı sınır mahallesi olan Çaykara'ya (Mehser) düÅŸen havan topu ile 2 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirmesi ardından Suruç Kaymakamlığı'nda oluÅŸturulan kriz masası tarafından sınırdaki mahallerin boÅŸaltılması kararı alındı. Bu kapsamda sınırda bulunan Fıstıklı (Kersan), Kesmecik (Kêsme), Karaca (Sêwidi), İzci (Åžopık), Günebakan (Hênerk), Çaykara (Mehser), Mizaynter, Yumurtalık (Boyde), Düzekan, Ataklar (Cengok), Kuzulkuyu, Balaban, Kızılkuyu Mahalleleri’nin de aralarında bulunduÄŸu sınır mahallelerinin camilerinde yapılan anonslar ile mahallerin boÅŸaltılması, aksi durumda yaÅŸanacak can kayıplarından sorumlu olunmayacağı aktarıldı.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Birecik ilçesi sınırdaki Konak, Ziyaret, Zeri, AÅŸme, Göktepe Mahalleleri'nde de camiden anons geçilerek, yurttaÅŸların evlerini boÅŸaltması istendi.
Mahallelerde birçok yurttaşın evlerini ve ahırlarındaki hayvanlarını bırakmadığı öÄŸrenildi.
ELEKTRİKLER KESİLDİ
Öte yandan sınır hattındaki köylerin tamamının elektriÄŸi kesildi.
İLGİLİ HABERLER
1 Kasım notları: Rabia Naz Komisyonu adalet arayışına yanıt bulacak mı?
'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.
01-11-2019 23:13

İleri Haber
GeçtiÄŸimiz yıl Giresun'un Eynesil ilçesinde yaÅŸamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın aydınlatılamayan ÅŸüpheli ölümünün kamuoyunda yarattığı tepkilerden sonra cinayeti araÅŸtırmak üzere Meclis'te "Åžüpheli Çocuk Ölümlerinin AraÅŸtırılması Komisyonu" kuruldu. Komisyon kuruldu kurulmasına ama daha ilk toplantısında AKP'nin komisyona güven vermekten uzak yaklaşımı ortaya çıktı.
Rabia Naz cinayetinin faillerini AKP Giresun milletvekili Nurettin Canikli'nin ve AKPli belediye yöneticilerinin koruduÄŸu iddia ediliyor. AKP'nin üzerindeki tüm ÅŸaibelere karşın AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanlık Divanı'nın tümünün AKPli vekillerden kurulması ise iktidarın toplumun adalet arayışını baltalayan bir baÅŸka oyunu olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye İşçi Partisi'nin mecliste grubu olmadığı için komisyon üyesi olmasına izin verilmeyen TİP Genel BaÅŸkanı ve İstanbul milletvekili Erkan BaÅŸ, katıldığı toplantıda bu çalışmanın kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir izlenim vermediÄŸini söyleyerek komisyonu sorumlu davranmaya çağırdı.
İLGİLİ HABER | Rabia Naz Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Başkanlık Divanı'nın tamamı AKP'lilerden oluşuyor
GeçtiÄŸimiz haftalarda Türkiye'nin Suriye'ye baÅŸlattığı askeri harekat çok konuÅŸuldu, çok tartışıldı. Diplomasi ciddiyetinden uzak, twitter fenomeni üslubuyla her gün açıklamalar yapan Trump'ın aksine Esad uzun süre sessizliÄŸini korumuÅŸtu. Bölgedeki son geliÅŸmelerin ardından dün Suriye devlet televizyonuna konuÅŸan Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad BaÄŸdadi'nin öldürülmesi, Kürtlerle iliÅŸkiler ve Rusya-Türkiye anlaÅŸması üzerine ayrıntılı deÄŸerlendirmelerde bulundu. Esad'ın özellikle ErdoÄŸan ve Trump hakkında sözünü sakınmayan açıklamaları dikkat çekti. Ülkesini elinden çalan ErdoÄŸan'ın hırsız olduÄŸunu söyleyen Esad, Trump'ın ise düÅŸüncelerini saklama gereÄŸi duymadan kirli politikalarını açıkça dile getirdiÄŸi için ABD'nin en iyi baÅŸkanı olduÄŸunu ifade etti.
İLGİLİ HABER | Suriye Devlet BaÅŸkanı Esad: Türkiye bu savaÅŸta Amerika'nın vekilidir
Åžili'deki halk ayaklanmasının ardından "sol hareket yeniden yükseliyor mu?" sorusu ve Latin Amerika ülkeleri bir kez daha gündemimize girdi. Özgür Yılmaz, gündeme yakından bakıyor ve İleri Haber'de geçen hafta Åžili'yle baÅŸladığı Latin Amerika yazılarını bu hafta Arjantin ve Bolivya deÄŸerlendirmesiyle sürdürüyor.
İLGİLİ HABER | Arjantin ve Bolivya’da seçimler: Latin Amerika’da sol yükseliÅŸte mi?
Suriye Anayasa Komitesi ilk toplantısını yaptı: 'Tarihi bir an'
Suriye'de süren 8 yıllık savaş sonrası siyasi çözüm anlamında ilk kez adım atıldı. Hükümet ile muhalefet temsilcilerinin bir araya geldiği görüşmeyi BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, "tarihi an" olarak nitelendirdi.
30-10-2019 22:57

Suriye'de sekiz yılı geride bırakan savaÅŸta, siyasi çözümün anahtarı olarak görülen anayasa çalışmalarında ilk adım atıldı. Hükümet ile muhalefetin temsilcileri anayasa komitesinin ilk toplantısı için BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) Cenevre Ofisi'nde bir araya geldi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, toplantının açılışında yaptığı konuÅŸmada "Bu tarihi bir an" ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi'nin 2012 yılında, Suriye krizinin çözümüne iliÅŸkin aldığı 2254 No'lu kararın dayanak olarak gösterildiÄŸi komitenin oluÅŸturulmasına, Ocak 2018'de Soçi'de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde karar verilmiÅŸti. Suriye'de gerginliÄŸin azaltılması için baÅŸlatılan Astana sürecinin garantörleri, Türkiye, Rusya ve İran'ın yürüttüÄŸü yoÄŸun müzakerelerin ardından 150 kiÅŸilik nihai liste oluÅŸturuldu. Pedersen, üç günlük toplantı maratonunun ilk günündeki konuÅŸmasında "Suriye hükümetinden 50 temsilci ile muhalefetten 50 temsilci ilk kez yüz yüze bir araya geldi. Bu tarihi bir an. Diyalog, Suriye'nin içine ve dışına umut veriyor" ifadelerini kullandı. Pedersen, komitenin çalışmalarında Suriye'nin, toprak bütünlüÄŸü, birliÄŸi, egemenliÄŸi ve bağımsızlığının yanı sıra BMGK kararlarını esas alması gerektiÄŸini hatırlattı. "Siz Suriyeliler, bu Komite'nin üyeleri, taslağınızı kendiniz hazırlayacaksınız. Sizlerden sabırlı ancak çalışmaların baÅŸarılı olması için ısrarlı olmanızı istiyoruz" ifadelerini kullanan Pedersen, ara buluculuk görevini ise üstleneceklerini belirtti.
'SAHADAKİ DURUM SİYASİ SÜRECE ZARAR VERİYOR'
Anayasa komitesinin iki eÅŸ baÅŸkanı, hükümet temsilcisi Ahmed Kuzbari ile muhalif Hadi el Bahra da Pedersen'in ardından söz aldı. Kuzbari Suriye halkının gözünün üzerlerinde olduÄŸunu belirtti ve çalışmaların baÅŸarılı olması için irade sergilenmesi gerektiÄŸini belirtti. KonuÅŸmasında terörle mücadele vurgusu yapan Kuzbari, yeni bir anayasa yapılması veya var olan anayasanın gözden geçirilmesi seçeneklerinin her ikisinin de mümkün olduÄŸunu söyledi. Kuzbari, ülkedeki yabancı güçler için "iÅŸgalci" ifadesini kullanarak, sahadaki durumun siyasi sürece zarar verdiÄŸini de sözlerine ekledi.
Muhalefet temsilcisi Hadi el Bahra ise çalışmalar sırasında "farklılıklar yerine ortak noktalara odaklanmayı hedeflediklerini, iki taraf arasında güven artırıcı önlemler kapsamında ele alınan alıkonulanlar dosyasının göz ardı edilmemesi gerektiÄŸini" söyledi.
ANAYASA ÇALIÅžMALARINDA BELİRSİZLİKLER
Hükümet, muhalefet ve sivil toplumdan 15'er kiÅŸinin yer aldığı yazım grubunun oluÅŸturulduÄŸu komitenin çalışmalarının ne kadar süreceÄŸi henüz belirsizliÄŸini koruyor. Bir diÄŸer belirsizlik noktasını ise yeni bir anayasanın mı gündeme alınacağı yoksa 2012 tarihli anayasada deÄŸiÅŸiklik yapılması yoluna mı gidileceÄŸi konusu oluÅŸturuyor. Son olarak, çalışmaların baÅŸarıya ulaÅŸması halinde hazırlanan taslağın referanduma götürülmesi konusunda ise Suriye hükümetinin nasıl tavır alacağı bilinmiyor.
TSK Suriye ordusuna bağlı 18 kişiyi esir aldığını duyurdu
Milli Savunma Bakanlığı, Rasulayn'da Suriye ordusuna bağlı olduğunu iddia eden 18 kişinin sağ olarak ele geçirildiğini açıkladı.
29-10-2019 23:16

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rasulayn'ın güneydoÄŸusunda arama faaliyeti sırasında Suriye ordusuna baÄŸlı olduÄŸunu iddia eden 18 kiÅŸinin ele geçirildiÄŸini açıkladı.
MSB'den yapılan açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı:
"Rasulayn'ın güneydoÄŸusunda arama/tarama/keÅŸif/emniyet faaliyeti sırasında Rejim unsuru olduÄŸunu iddia eden 18 kiÅŸi saÄŸ olarak ele geçirilmiÅŸtir. Konu incelenmekte olup, aynı zamanda Rusya Federasyonu makamları ile koordine edilmektedir."
YPG için verilen 150 saatlik süre bugün doluyor
Soçi'de yapılan anlaşmaya göre, sürenin dolmasının ardından Türkiye - Suriye sınırındaki 10 km derinlikteki bölgede TSK ile Rusya ordusuna bağlı birliklerin ortak devriye faaliyetlerine başlamaları bekleniyor.
29-10-2019 15:27

AKP’li CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin arasında Soçi'de varılan anlaÅŸma kapsamında YPG'nin Türkiye sınırından 30 kilometre derinliÄŸe çekilmesi için tanınan süre bugün saat 18.00 itibarıyla doluyor.
Sürenin ardından Türkiye - Suriye sınırındaki 10 km derinlikteki bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Rusya ordusuna baÄŸlı birliklerin ortak devriye faaliyetlerine baÅŸlamaları bekleniyor.
ERDOĞAN: KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDERİZ
Geçen hafta devriye görevlerinde yer almak üzere yaklaşık 300 Rus askeri polisi Suriye'ye gönderilmiÅŸti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, hafta sonu yaptığı açıklamalarda 150 saatin sonunda YPG'nin sınırın 30 km güneyine çekilmemesi halinde Türkiye'nin operasyonlara kaldığı yerden devam edeceÄŸini ifade etti ve "150 saat sonunda burası teröristlerden temizlenmezse ondan sonra bu iÅŸi biz ele alacağız ve bütün temizliÄŸi biz yapacağız" dedi.
Geçen hafta Rusya'dan yapılan açıklamalarda ise YPG'nin Soçi mutabakatında kararlaÅŸtırılan bölgelerden çekilmemesi halinde Türk ordusunun operasyonlara devam edeceÄŸi belirtilmiÅŸti.
BM’DEN ‘ATEÅžKES DEVAMI’ ÇAÄžRISI
Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi, Suriye’nin kuzeydoÄŸusu için yapılan ateÅŸkesin uzatılmasını istedi. Suriye Anayasa Komisyonu’nun ÇarÅŸamba günü yapılacak ilk toplantısından bir gün önce Türkiye, İran ve Rusya dışiÅŸleri bakanlarıyla Cenevre'de bir araya geleceÄŸini açıklayan Geir Pedersen, "AteÅŸkeslere uyulmasını ÅŸiddetle talep ediyoruz ve ülke çapında da bir ateÅŸkes çaÄŸrısı yapıyoruz” dedi.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Suriye'nin yeni anayasasını hazırlama hedefiyle 30 Ekim'de BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) gözetiminde Cenevre'de toplantılarına baÅŸlayacak olan Anayasa Komitesi için son hazırlıklar sürüyor.
ÖSO ve Suriye ordusu arasındaki çatışmalar sürüyor
Türkiye'nin Suriye harekâtı askıya alınırken; Til Temir'de konuşlanan Suriye ordusu ile TSK destekli cihatçı ÖSO arasındaki çatışmaların devam ettiği öğrenildi.
29-10-2019 14:56

İleri Haber
Türkiye'nin Suriye harekâtı Türkiye-ABD anlaÅŸması ve çeÅŸitli yaptırım tehditleri sonrasında askıya alınırken; Suriye'de çatışmaların devam ettiÄŸi görülüyor. Resulayn'ın güneyindeki Til Temir'de konuÅŸlanan Suriye ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli cihatçı ÖSO arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.
Gazeteci Aylina Kılıç'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, cihatçı ÖSO'nun, Suriye ordusu askerlerini darp ettiÄŸi görülüyor.
Serekaniye'nin (#Resulayn) güneyi Til Temir'de konuÅŸlanan Suriye ordusu ile TSK ve destekli güçler arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.
— Aylina Kılıç (@AylinaKilic) October 29, 2019
TSK destekli ÖSO, saÄŸ yakalanan Suriye ordusundan askerleri darp ediyor. pic.twitter.com/PABx0xyLKc
Eski BM Savaş Suçları Başsavcısı Del Ponte: Erdoğan'a soruşturma açılmalı
Eski BM Savaş Suçları Başsavcısı Del Ponte, Türkiye'nin Suriye harekâtı sebebiyle Erdoğan'a "savaş suçu" suçlamasının yöneltilmesi gerektiğini ifade etti.
26-10-2019 16:45

Eski BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) SavaÅŸ Suçları BaÅŸsavcısı Carla Del Ponte, birçok sivilin hayatını kaybettiÄŸi Türkiye'nin Suriye harekâtı sebebiyle Türkiye'ye ve AKP'li CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a "savaÅŸ suçu" suçlamasının yöneltilmesi gerektiÄŸini ifade etti.
İsviçre gazetesi Schweiz am Wochenende'ye açıklamalarda bulunan Del Ponte, ErdoÄŸan'a Suriye'nin kuzeyine yapılan harekât dolayısıyla soruÅŸturma açılması gerektiÄŸini ve kendisine "savaÅŸ suçu" suçlamaları yöneltilmesi gerektiÄŸini söyledi.
T24'te yer alan habere göre de, ErdoÄŸan'ın "Kapıları açar, 3,6 milyon mülteciyi göndeririz" açıklamasına da deÄŸinen Del Ponte, "ErdoÄŸan sığınmacıları pazarlık kozu olarak kullanıyor" dedi.