Birçok HDP'li belediye başkanına halen mazbata verilmedi

Birçok HDP'li belediye başkanına halen mazbata verilmedi

AKP kayyumlarından belediyeleri devralan HDP'li başkanların birçoğuna halen mazbata verilmedi. AKP'nin akıl dışı sebeplerle yaptığı itirazları dikkate alan YSK'dan artık atması ve HDP'li başkanlara mazbatalarını vermesi bekleniyor.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde 8 büyükşehir ve il belediyesi dahil 63 belediye başkanlığı kazanan HDP adaylarına hala birçok yerde mazbata verilmedi.
HDP’li belediye başkanlarına Kars ve Batman’da mazbataları verilirken Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri dahil, seçilen birçok HDP'li belediye başkanı ise mazbatalarını halen alabilmiş değil.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki, partisinin kazandığı birçok belediyede AKP'nin itirazları nedeniyle mazbataların verilmediğini söyledi.

‘ARADA ÇOK BÜYÜK FARKLAR OLMASINA RAĞMEN İTİRAZLAR VAR’

Tiryaki, "Birkaç nedenle itirazlar var, bazıları arada çok büyük oy farkı olduğu halde ilçeye itiraz etmişler, reddedilince il seçim kuruluna itiraz etmişler o da reddedilince YSK'ya başvurmuşlar. Böyle itirazlar sürüyorsa YSK diyor ki; itirazların soncu netleştikten sonra mazbataları verebiliriz diyor. İlk gerekçe bu. Bir diğeri de bazı ilçe seçim kuruluna yapılan başvurular var, 'Seçilen belediye başkanı KHK ile ihraç olmuş, o yüzden onlar belediye başkanı olamaz, belediye başkanlığını ondan alıp bana verin' şeklinde yapılan itirazlar var. Sayıları net olmamakla beraber yaklaşık yedi belediye için böylesi açıklamalar var" dedi.

'SANDIKTA KAYBEDENLER, BAŞKA YOLLARLA BELEDİYE BAŞKANLIKLARINI ALMAYA ÇALIŞIYOR’

Tiryaki bu tür itirazların YSK'ya yapılıp yapılmadığı ile ilgili kesin bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Tiryaki, "Sandıkta kaybedenler başka yollarla belediye başkanlığını almaya çalışıyorlar. Meşhur bir söz var, aç tavuk kendini darı ambarında sanırmış diye. Şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin il ve ilçe örgütleri bunu yapmaya çalışıyorlar. YSK şu ana kadar seçimlerin yeniden yapılması ya da oyların yeniden sayılması gibi talepleri genel olarak reddediyor ama OHAL KHK'sı ile ihraç edilenler konusunda yapılan itirazlarla ilgili henüz bir karar vermedi ama bizim beklentimiz YSK'nın, bu konuyla ilgili yapılan tüm başvuruları da reddetmesi" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR’DA TOPLU DİLEKÇE

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, dört merkez ilçe belediye başkanıyla birlikte mazbataların verilmesi için Salı günü Diyarbakır Yüksek Seçim Kurulu'na toplu dilekçe verdi.

HDP Diyarbakır İl Seçim Kurulu Temsilcisi Edip Binbir, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sonuçlarına kısmen itiraz olduğu, dört merkez olmak üzere Diyarbakır'ın 14 ilçesinde AKP'nin seçim sonuçlarına itiraz ettiğini söyledi.

İl ve ilçe seçim kurulu itiraz sürecinden sonra YSK'ya da itirazların yapıldığını belirten Binbir, 13 Nisan'a kadar YSK'nın bir karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Binbir, AKP'nin yaptığı itirazların zaman kazanmak ve oyalamak amaçlı olduğunu ifade etti.

VAN’IN İLÇELERİNDE İTİRAZLAR

Van'da HDP'li Bedia Özgökçe 260 bin 495, AKP'li Necdet Takva 196 bin 040 oy aldı.

AKP, Van Büyükşehir Belediyesi sonuçlarına itiraz etmezken, Bedia Gökçe’nin mazbatasını verilmesi için bugün YSK'ya başvuracağı öğrenildi. AKP Erciş, Edremit, Çaldıran, İpekyolu ilçelerinde, HDP de Gevaş ilçesinde seçim sonucuna itiraz etti.

MARDİN’DE SON DURUM NE?

HDP'den Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Türk de henüz mazbatasını alamadı.

Ahmet Türk seçimde 208 bin 854 oy alırken, AKP'nin adayı Mehmet Vejdi Kahraman 143 bin 060 oyda kaldı.

AKP'nin Mardin Büyükşehir Belediye seçim sonucuna itiraz gerekçelerinden biri geçersiz sayılan 19 bin 373 oy.

Bir diğer neden ise AKP Mardin İl Teşkilatı'nın, belediye başkanı seçilen Ahmet Türk'ün "KHK" ile görevden alındığını, bu nedenle mazbatanın seçimde ikinci sırada yer alan AKP adayı Mehmet Vejdi Kahraman'a verilmesini istemesi.

Ahmet Türk'ün avukatı Erdal Kuzu, AKP'nin "ihraç" iddiasına karşı çıkarken Türk'ün ihraç edilmediğini, görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Kuzu, "AKP, Mardin'de iki gerekçe ile itiraz etti: İlk gerekçe Ahmet Bey'in 2014'te iki ay tutuklu kaldığı davası üzerine yapıldı. Dava sürüyor ama adaylık başvurusunda Adli Sicil Kaydı aldık ve adaylığına engel bir durum olmadığı beyan edildi. İkinci gerekçeleri de Ahmet Bey'in KHK ile ihraç edildiği iddiası. Oysa Ahmet Bey ihraç edilmedi, görevden uzaklaştırılmıştı. İleri sürülen iddiaların hiçbir hukuki dayanağı yok" dedi.

Kuzu, HDP'nin açık ara kazanmış olduğu büyükşehir belediyelerinde mazbatanın verilmediğini hatırlatırken, AKP'nin zaman kazanmak amacıyla böyle bir yönteme başvurduğunu savundu.

Mardin Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun başvurusunu reddettiği AKP, il seçim kuruluna da başvurdu. AKP'nin bu başvurusu da Ahmet Türk'ün seçilmesinde kanuna aykırı bir durum olmadığı gerekçe gösterilerek reddedildi. AKP, bugünden itibaren YSK’ya başvurabilir.

IŞIK: KHK İLE İŞTEN ÇIKARILMADIM

HDP'nin kazandığı ama AKP'nin itiraz ettiği bir diğer belediye olan Siirt’te AKP adayı Ali İlbaş, belediye başkanı seçilen Berivan Helen Işık'ın Batman Belediyesi'ndeki görevinden "KHK ile görevden ihraç edildiğini” iddia ettiği, Işık'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığını savunduğu bir dilekçe ile İl Seçim Kurulu'na başvurdu.

İhraç iddiasının asılsız olduğunu söyleyen Işık, sözleşmesinin feshedilmesi üzerine Batman Belediyesi'ndeki işine son verildiğini açıkladı.

BBC Türkçe'ye konuşan Işık şunları söyledi:

"Batman Belediyesi Kadın Merkezi'nde taşeron bir firmaya bağlı sözleşmeli çalışıyordum. Kayyumun gelişiyle sözleşmemiz feshedildi, işten çıkartıldım. Mazbatanın verilmeyişini "KHK'ya bağlıyorlar ama KHK durumu olmadığına dair evraklarımızı da sunduk ama buna rağmen on günden fazla bir zamandır mazbatalarımız verilmiyor. Bugün (Salı) 16:00 gibi YSK  toplanacaktı, kurulun AKP ve MHP üyeleri gelmedi, bugün de böylece geçti. Biz de bekliyoruz."