Biraz da küçük resme bakalım mı? İşte incelikli şeyler

Biraz da küçük resme bakalım mı? İşte incelikli şeyler

Çoğu zaman küçük ayrıntıları görmezden geliriz. Çünkü; küçük ayrıntılar fark edilmek için değildir. Ayrıntılar; keşfedilmeyi bekler.

Burcu Adıgüzel

Zamanın övgüsü değişti. Geçiştirmeye, takılmaya, halletmeye, bir ara bakmaya, bir ara yapmaya, bir ara dinlemeye övgü yayıldıkça yayılıyor. Tüm bu yüzeysel tantananın içerisinde derinlikli bir şeyler hala var ancak; yüzeye çıkamıyorlar sanki. Çünkü; cümleleri ‘’ günün sonunda’’ diye bitiriyor, kuş bakışına çok anlam yüklüyor, sadece büyük resmi gören gözlerimizden kurtulamıyoruz. Bazen; burnumuzun ucunda duranı göstermeyen büyük resimler sizi bilmem ama; benim bir yerlerde duvara çarpıp fark etmeme yol açıyor. Bundan kurtulmanın kestirme yönteminin; ayrıntılara odaklanmak olduğunu fark ettiğimden beri çocuklara keşke bunu daha erken öğretebilsek derdine düştüm. Böyle bir kitap arayışı İncelikli Şeyler’i karşıma çıkardı ve tam istediğim şeyi buldum diyebilirim.

Kitapta kocaman resimler, minicik cümleler var. Kitabın anlattıkları ile çok örtüşen bu yöntemi, yazar Germano Zulla ustaca kullanmış. Hepimizin sıkça kullandığı ‘’ayrıntılar önemlidir’’ klişesini, klişelerin haklılığından da alan yazar öyle başka bir yerden, öyle incelikli anlatmış ki hayran oluyorsunuz. Hayranlık çok kişiyi kapsamış ki; öykümüz ödüllü. 2011 Sorcières Ödülü’nün yanı sıra 2012 New York Times En iyi Resimli Kitap Ödülü ve 2014 São Paulo Büyük Ödülü’ne değer görülmüş. İllüstratör, Albertine.

Ayrıntıları keşfetmek için zaman ayırdığımızda fark ederiz ayrıntıları. Keşif tamamlandığında, küçük olmaktan çıkar, varlıkları belirginleşir ve devleşirler. Hayatımızda kapladıkları alan artar. Hikâye, bunları keşfetmeyi hayatın bir hazinesi olarak yorumluyor. Sadece bir ayrıntı bile o anı zenginleştirmeye yeter diyor. Yetinmiyor, biri bile dünyayı değiştirebilir diyor.

‘’Kamyonun arkasındaki tüm kuşları gökyüzüne salan bir adam, en köşede ufacık, utangaç bir kuş görür. Bu ufak, siyah kuşun uçup arkadaşlarının peşine takılmak gibi bir niyeti yoktur. Çünkü bazı günler farklıdır. Bu günleri farklı kılansa ayrıntılardır ve biri bile dünyayı değiştirmeye yeter…’’

Çocuk kitaplarında yer alan bu ‘’romantizm’’ hem çocukların, hem yetişkinlerin umudu diri tutması için olmazsa olmaz bir kural gibi yerini alıyor. Öyküyle bağdaşan bir tatta yer bulduğunda ise ortaya hem gerçek hem de böyle umutlu bir öykü çıkıyor. Hayatta keşfedilmeyi bekleyen küçük ayrıntıları odağına koyan kitap, ayrıntıları bir yerde kaybetmiş herkes için mutlaka okunacaklar listesine alınmalı.

KÜNYE: İncelikli Şeyler, Germano Zulla, Desen yayınları, 2018, 72 sayfa.

DAHA FAZLA